FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: počela konferencija o putu Hrvatske u EU

LJUBLJANA, 7. svibnja 2005. (Hina) - U Ljubljani je jutros uorganizaciji slovenskog Instituta za strateška istraživanja započelakonferencija pod naslovom Hrvatska i njen put u Europsku uniju.
LJUBLJANA, 7. svibnja 2005. (Hina) - U Ljubljani je jutros u organizaciji slovenskog Instituta za strateška istraživanja započela konferencija pod naslovom Hrvatska i njen put u Europsku uniju.

Sudionike skupa na početku je pozdravio predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek, naglasivši da se Slovenija nalazi manjoj skupini zemalja Europske unije koje podržavaju da pregovori u uključenju Hrvatske u EU što prije započnu.

"Slovenija iskreno podržava pristupanje Hrvatske Europskoj uniji jer će to koristiti svima nama i osigurati potrebnu perspektivu drugim državama zapadnog Balkana", rekao je Jerovšek, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) kojoj pripada i premijer Janez Drnovšek.

On je rekao da će Slovenija nastaviti podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju unatoč pojedinim mišljenjima da bi se proširivanje EU-a moralo usporiti kako bi došlo do stabilizacije sadašnje EU sastavljene od 25 zemalja koje osjećaju posljedica "umora od proširenja". Podrška će se nastaviti usprkos glasovima koji se mogu čuti ponekad u Sloveniji da u pregovorima Slovenija kao članica EU-a koja ima utjecaj na proces proširenja treba osigurati političku kompenzaciju za nerealizirani sporazum o granici iz 2001. godine (sporazum Drnovšek-Račan).

Direktor Centra za strateška istraživanja Borut Grgič naglasio je u svojoj analizi slovensko-hrvatskih odnosa u sklopu integracijskih procesa, da dvije države imaju priliku strateške suradnje u stabilizaciji zapadnog Balkana, a vlastita otvorena pitanja mogu produktivnije rješavati uzimajući u obzir bliskost i političku povezanost u osnovnim stajalištima.

I uvijek eksponirano pitanje Piranskog zaljeva bilo bi bolje rješavati povezivanjem turističkih kapaciteta koji bi se se nadopunjavali i suradnjom regionalnih vlasti na tom području, te suradnjom na polju sprječavanja ekoloških nesreća i u povezivanju na području borbe protiv organiziranog i transgraničnog kriminala, naveo je među ostalim Grgič.

Pjer Šimunović iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH zahvalio je Sloveniji koja je organizirala konferenciju i na njenoj aktivnoj potpori u što bržem ulasku Hrvatske u EU. Osim toga, u okviru puta Hrvatske prema EU i NATO savezu, govorio je o preustroju oružanih sila u vremenu u kojem Hrvatska u predvidljivoj budućnosti ne vidi stvarnu prijetnju iz susjedstva nego te snage organizira u skladu s NATO snandardima radi odgovora na asimetrične prijetnje (terorizam( i slične pojave u globaliziranom svijetu.

Na konferenciji su i predstavnici stranih veleposlanstava u Ljubljani. U radu skupa sudjeluju među ostalim i hrvatski veleposlanik u Ljubljani Mario Nobilo, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski, profesor međunarodnog prava Ante Josipović, i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙