FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO suočen s novim izazovima i transformacijom

LJUBLJANA, 31. svibnja 2005. (Hina) - NATO savez je organizacija kojadjeluje uspješno, a nakon ispunjenja svoje uloge u hladnom ratu, danasje pred novim izazovima i transformacijom, ocijenio je u ponedjeljak uLjubljani predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a Pierre Lellouche.
LJUBLJANA, 31. svibnja 2005. (Hina) - NATO savez je organizacija koja djeluje uspješno, a nakon ispunjenja svoje uloge u hladnom ratu, danas je pred novim izazovima i transformacijom, ocijenio je u ponedjeljak u Ljubljani predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a Pierre Lellouche.

"NATO je uspješan savez, ali je ispunio svoju ulogu iz vremena hladnog rata i u fazi ujedinjenja Europe nakon raspada blokova, kad je vrlo uspješno djelovao u stabilizaciji i demokratizaciji nekadašnjih država sovjetskog bloka. Danas se susreće s novim izazovima i transformacijom o kojoj će odlučivati Washington i Europa", rekao je Lellouche na tiskovnoj konferenciji.

Višednevno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO-a u Ljubljani završit će u utorak donošenjem više rezolucija i obraćanjem glavnog tajnika NATO Saveza Jaapa de Hoopa Scheffera.

Kako će se NATO razvijati u budućnosti još je nejasno i otvoreno pitanje zbog razlika između Europljana koji ga vide kao mjesto strateškog dijaloga i žele jaču obrambenu ulogu ulogu, te Sjedinjenih Država, gdje čak ima i ponekih razmišljanja da "Amerika kuha, a Europa pere posuđe" i da je smisao NATO saveza da sudjeluje u misijama u kojima odlučujuću ulogu imaju Amerikanci, rekao je Lellouche.

Lellouche se na tiskovnoj konferenciji osvrnuo i na posljedice koje će odbacivanje europskog ustava u Francuskoj imati po NATO Savez.

Francuski referendum odrazit će se na budućnost NATO saveza utoliko što je bio "pucanj u koljeno" onima koji su na pozicijama jače uloge Europe u obrambenoj politici jer Europski ustav koji su Francuzi odbacili ima i "sigurnosne klauzule" za razliku od Ugovora iz Nice, rekao je Lellouche.

Budući da Europljani premalo izdvajaju za obranu i naoružanje, a svakako premalo u odnosu na SAD, sada postoji opasnost da će se kao odgovor na krize u svijetu ponavljati situacija da SAD odlučuju, a Europljani se ili uključuju ili kritiziraju, ocijenio je Lellouche.

Pri tome je rekao da nije siguran kako će za Sjedinjene Države NATO i u budućnosti biti mjesto strateškog dijaloga. Kao glavne izazove s kojima će se Sjevernoatlantska organizacija ubuduće susretati Lellouche je naveo terorizam, pitanje odnosa s islamskim svijetom i slična.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙