FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

VARNA - Pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Europe u Varni se održava regionalni forum "Kulturni koridori jugoistočne Europe, zajednička prošlost i zajedničko kulturno naslijeđe - ključ budućeg partnerstva", u čijem radu, uz predsjednike deset država regije, sudjeluje i predsjednik Stjepan Mesić. Domaćin, bugarski predsjednik Georgij Prvanov, otvarajući Forum, treći po redu, rekao je kako je to pokazatelj da ova regija može djelovati i razmišljati zajednički, ali i s europskim partnerima. Predsjednik Mesić je pozdravio ovu inicijativu jer se, kako je kazao, "do sada kada se spominjala različitost kultura i civilizacija, širila mržnja, a ne dijalog". Glavni direktor Vijeća Europe, Terry Davis ocijenio je Forum kao potporu međukulturalnom dijalogu, a glavni direktor UNESCO-a Koichira Matsuure kao početnu točku za obnovljeni dijalog zemalja u regiji.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. osudio je u četvrtak u Njemačkoj "genocid nad Židovima" i naglasio da čovječanstvo nikad ne smije zaboraviti niti ponoviti takve strašne zločine. Tom je prilikom citirao poznatu rečenicu o pomirbi njemačkih i poljskih biskupa koja je objavljena šezdesetih godina: Opraštamo i tražimo oprost, prenosi u petak izraelski list Haaretz. Papa je govorio o "represiji poljskog naroda i genocidu nad Židovima", osuđujući oba "strašna zločina koji svima pokazuju zlo koje je sadržavala nacistička ideologija". Upozorio je da je cijelo čovječanstvo ozbiljno ugroženo svaki put kada totalitarni režim gazi po pojedincu.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon odobrio je niz "gesta" dobre volje prema Palestincima kako bi pomogao palestinskom čelniku Mahmudu Abasu da učvrsti vlast i to unatoč jačanju nasilja, rekao je u petak jedan izraelski dužnosnik. Mjere uključuju oslobađanje 400 palestinskih zatvorenika, dozvolu za povratak Palestincima koji su 2002. zauzeli crkvu Isusova rođenja u Betlehemu zbog čega su protjerani u Europu, kao i mogućnost povratka za Palestince koji su morali napustiti Zapadnu obalu i preseliti se u pojas Gaze. Izraelska vojska trebala bi smanjiti i broj cestovnih blokada na Zapadnoj obali.

ANKARA - Irački premijer Ibrahim al-Jaafari počeo je u petak dvodnevni posjet Turskoj posvećen gospodarskim bilateralnim odnosima i području sigurnosti, što predstavlja njegov prvi službeni posjet od preuzimanja dužnosti prošlog mjeseca.

Irak i Turska imaju zajedničku sudbinu, interesno partnerstvo vezano uz naftu, energije i izvore vodom, kazao je Jaafari po dolasku u Ankaru u četvrtak navečer, javlja agencija Anatolija. Ankara javlja da će dvije strane pristupiti razmjeni pogleda na bilateralne teme i projekte suradnje glede rekonstrukcije Iraka, poharana ratom.

DUBAI - Iračka al Qaeda opovrgnula je američke tvrdnje prema kojima je zapovjed da se poveća broj napada automobilima bombama izdana na sastanku u Siriji, stoji u priopćenju objavljenom na internetu. Ti su napadi planirani u Iraku, stoji u priopćenju al Qaedine Organizacije za sveti rat u Iraku. U srijedu je viši američki dužnosnik rekao da su se pobunjenički vođe lojalni Zarqawiju sastali prije približno mjesec dana u Siriji gdje su isplanirali samoubilačke napade. Sirija je opovrgnula da pomaže pobunjenicima u Iraku. Otkako je prošloga mjeseca imenovana nova iračka vlada u samoubilačkim napadima poginulo je više od 500 osoba.

PEKING - Kina je učinila pomirljivu gestu prema SAD-u i EU-u da bi umirila razbuktale trgovinske tenzije, najavivši da će podići izvozne carine na 74 kategorija tekstilnih proizvoda od 1. lipnja. Kinesko ministarstvo financija objavilo je na svojoj internetskoj stranici da se tih 74 kategorija nalazi među 148 proizvoda na koje su već uvedene izvozne carine 1. siječnja kada je ukinut globalni sustav tekstilnih kvota. Najavilo je također izvozne carine na laneni konac.

OTTAWA - Žutoj jesetri, najstarijoj slatkovodnoj ribljoj vrsti na planetu, koja je već ugrožena u velikom dijelu Sjeverne Amerike, u Kanadi prijeti nova i posve neočekivana prijetnja: sporazum iz Kyota o globalnom zagrijavanju. Sporazum, koji je Kanada ratificirala, potaknuo je stotinjak projekata izgradnje hidroelektrana u središnjem i zapadnom dijelu zemlje koje bi trebale zamijeniti stare termoelektrane koje zagađuju okoliš. Prema propisima Kyota, Kanada treba za šest posto smanjiti emisiju štetnih plinova u razdoblju od 2008. do 2012. u odnosu na razine iz 1990. godine. Hidroelektrane bi za žutu jesetru mogle biti kobne jer predstavljaju nove prepreke za njezino kretanje, a poremetit će i njihov ekosustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙