FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30sati
ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

TOKIO - Afganistanske snage sigurnosti su u kontaktu s otmičarem Clementine Cantoni, Talijanke otete u ponedjeljak u Kabulu, rekao je u četvrtak u Tokiju afganistanski ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah, ističući da je taokinja živa. Ministar Abdulah nalazi se u službenom posjetu Tokiju. Otmičar 32-godišnje Talijanke koja radi za nevladinu organizaciju Care International u Kabulu vlastima je do četvrtka u 10 sati odredio ultimatum da udovolje njegovim zahtjevima. U zamjenu za njezino oslobođenje on traži zabranu emitiranja glazbene emisije na afganistanskoj televiziji, strogu zabranu alkohola i podršku školama Kurana u zemlji.

NANCY - Francuski predsjednik Jacques Chirac ugostio je u četvrtak prije podne u Nancyju na istoku Francuske njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, na 6. summitu Weimarskog trokuta. Summitom bi trebala dominirati tema europskog ustava pred referendum u Francuskoj 29. svibnja, u trenutku kada je broj protivnika europskog ustavnog dokumenta u toj zemlji ponovno premašio broj pristaša. Na dnevnom redu bit će i financijska pitanja za razdoblje od 2007. do 2013. oko koje se dvadesetpetorica nikako ne mogu složiti, zatim jačanje trilateralne suradnje, stanje u Ukrajini, kriza u središnjoj Aziji i reforma UN-a.

BAGDAD - Jedan suradnik velikoga ajatolaha Alija Al-Sistanija i jedan dužnosnik ministarstva nafte ubijeni su u četvrtak u Bagdadu, objavila je policija. Sayid Mohammed al-Allaf, Sistanijev predstavnik u bagdadskoj četvrti Sadr Cityju ubijen je u četvrtak ujutro kad su naoružani napadači upali u njegovu kuću. Policija je priopćila i da su naoružani napadači ubili i visokoga dužnosnika ministarstva nafte Alija Hameeda, ispred njegove kuće, kad je u četvrtak ujutro išao posao. U Baqubi su ubijena dvojica policajaca, a još su četvorica ranjena. Dogodilo se to u središtu grada u eksploziji bombe bačene na konvoj.

KARA-SUU - Uzbekistanske snage preuzele su kontrolu nad gradom Kara-Suu, na granici s Kirgistanom, uključujući lokalnu vlast i policiju koje su stanovnici istjerali prije nekoliko dana, javlja agencija France presse. Kara-Suu je grad od oko 30.000 stanovnika, na granici između Uzbekistana i Kirgistana. Nakon krvave pobune u petak u Andižanu, na istoku Uzbekistana, oporbeni prosvjednici zapalili su javne zgrade u Kara-Suu i otjerali lokalnu vlast i policiju. Pripadnici uzbekistanske policije vratili su se u četvrtak ujutro na most, glavni prijelaz između dvije obale rijeke. Trojicu ili četvoricu vođa pobune uhitile su snage Uzbekistana, rekao je jedan svjedok iz kirgistanskog dijela grada.

ZAGREB - Palestinski militanti u Gazi ispalili su u četvrtak na Izrael tri rakete i unijeli još veću napetost u primirje, a izraelski su dužnosnici zaprijetili da će pojačati vojne operacije u pojasu Gaze, ne prestane li paljba s palestinske strane na židovska naselja na tom području i na izraelski teritorij, izvješćuju agencije. U palestinskom raketnom napadu na izraelski teritorij jugoistočno od zida u pojasu Gaze nije bilo žrtava jer su rakete pale na otvoreno polje, potvrdili su palestinski dužnosnici i izraelska vojska. Militanti su ispalili 10 granata i na židovska naselja u Gazi, prenosi Reuters.

WASHINGTON - Bushova administracija razmatra hoće li zatražiti od predsjednika američke središnje banke Feda Alana Greenspana da ostane na toj dužnosti nekoliko mjeseci nakon završetka svog mandata koji istječe 31. siječnja, izvijestio je The Washington Post. Po pisanju toga lista, odgoda njegova odlaska osigurala bi Bijeloj kući više vremena za potragu za njegovim nasljednikom koja bi se mogla proširiti i na korporativne čelnike. No, bliski suradnici Greenspana kažu da trenutni predsjednik Feda namjerava napustiti tu funkciju po isteku mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙