FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u četvrtak ujutro u Peking, u službeni posjet Kini tijekom kojega će s najvišim kineskim dužnosnicima razgovarati o hrvatsko-kineskim odnosima i najvažnijim međunarodnim pitanjima. Svečani doček predviđen je za rano popodne po mjesnom vremenu ispred zgrade kineskoga parlamenta na trgu Tian An Mena, nakon čega će premijer Sanader i kineski premijer Wen Jiabao početi službene razgovore. Premijer Sanader nazočit će otvaranju izložbe Suvremeni hrvatski crtež u Kineskom nacionalnom muzeju. Izaslanstvo hrvatske Vlade prati skupina gospodarstvenika. Za posjeta premijera Sanadera, u Pekingu i Šangaju održat će se Hrvatsko-kineski poslovni forum na kojemu će biti riječi o gospodarskoj suradnji dvije zemlje.

DŽAKARTA - Sjedinjene Države zatvorile su u četvrtak do daljnjega sva diplomatska predstavništva u Indoneziji zbog prijetnje sigurnosti, a policija je pojačala osiguranje još nekih važnih veleposlanstava. Američko veleposlanstvo u Džakarti na svojoj web stranici i u e-mailu poslanom američkim državljanima u Indoneziji ne objašnjava pojedinosti o dobivenoj prijetnji. Glasnogovornik veleposlanstva Max Kwak nije želio komentirati. Šef policije u Džakarti Firman Gani rekao je za radio El Shinta da je na temelju vlastiti obavještajnih podataka policija pojačala osiguranje japanskoga, britanskoga i australskoga veleposlanstva. Do zatvaranja diplomatskih predstavništava dolazi u trenutku kada je indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono u posjetu SAD-u.

JERUZALEM - Većina židovskih doseljenika koje čeka selidba iz pojasa Gaze prihvatila je odluku o evakuaciji, pišu u četvrtak novine i signaliziraju važnu prekretnicu u nastojanjima izraelske vlade da spriječi građanski neposluh u vezi s povlačenjem iz Gaze. Yedioth Ahronoth, najveći dnevnik u Izraelu, piše kako je najmanje tisuću doseljeničkih obitelji, što je više od polovice od 8500 Izraelaca koji žive u pojasu Gaze, potpisalo pristanak na zajedničku selidbu na novo mjesto uz obalu. "Tražimo jedinstvo, ne podjele", prenosi Yedioth riječi doseljenika iz zajedničkoga pisma što će u četvrtak bit pročitano pred izraelskih visokim sudom pravde koje prima pritužbe u vezi s "planom povlačenja". Novo bi naselje izgradila vlada u Netzanimu, pojasu skupih nekretnina uz južni grad Ashkelon. Onamo bi nakon evakuacije koja počinje sredinom kolovoza vlasti smjestile doseljenike iz Gush Katifa, najvećega naselja u pojasu Gaze.

BUENOS AIRES - Argentinska policija potvrdila je u srijedu da je srbijanski državljanin uhićen prije dva tjedna u Mendozi, na zapadu zemlje, ratni zločinac Nebojša Minić, za kojim je izdan međunarodni uhidbeni nalog zbog zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu 90-ih godina. Minićevo uhićenje potvrdio je Omar Perez Botti, iz uprave za kriminal policije u Mendozi. Mjesne organizacije za zaštitu ljudskih prava Minića, zvanog "Zapovjednik smrt", optužuju za sudjelovanje u ubijanju Albanaca u Peći. Kako navode, Minić je između ostalog sudjelovao i u ubojstvu jedne šesteročlane albanske obitelji.

PODGORICA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je u srijedu da će modernizacija graničnog prijelaza s Hrvatskom, na Debelom brijegu, uskoro biti završena, te da se njegovo otvaranje planira za 13. srpnja - Dan ustanka crnogorskog naroda. Kalamperović je precizirao da će se i prije otvaranja policija i carina useliti u nove objekte i organizirati posao kako bi sve bilo spremno za otvaranje sezone. On je rekao da se u Vladi Crne Gore već razgovara o uređenju još jednog graničnog prijelaza s Hrvatskom, na brdu Kobila.

BAGDAD - Jedanaestero Iračana poginulo je u srijedu u napadima diljem zemlje, od čega petero u dva samoubilačka bombaška napada u Bagdadu. U napadima u Bagdadu ozlijeđeno je još 20 ljudi, među kojima je bilo i 11 policajaca, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Osim toga, načelnik policije u gradu Šorgatu, 300 kilometara sjeverno od Bagdada, ubijen je na putu u Mosul, 70-ak kilometara sjevernije, objavila je policija.

WASHINGTON - Bijela kuća je u srijedu, kao smiješne i neutemeljene, odbacila optužbe Amnesty Internationala koji je u svom godišnjem izvješću objavio da SAD snose najviše odgovornosti za opadanje ljudskih prava u svijetu, a zatvor u Guantanamo Bayju nazvao "gulagom našeg vremena". Amnesty International je objavio da zemlje diljem svijeta sve manje poštuju vladavinu prava i ljudska prava ugledajući se na postupanje Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da su navodi smiješni i nepotkrijepljeni činjenicama. "Sjedinjene Države predvode svijet kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i promicanje ljudskog dostojanstva. Oslobodili smo 50 milijuna ljudi u Iraku i Afganistanu i radili na jačanju slobode i demokracije u svijetu", rekao je glasnogovornik.

WASHINGTON - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u srijedu u Sjedinjenim Državama da ne namjerava odgoditi palestinske parlamentarne izbore 17. srpnja, osim u slučaju da se pojave "pravni razlozi". Priča o mogućoj odgodi izbora pojavila se prije nekoliko dana kada su visoki palestinski dužnosnici rekli da će biti nemoguće organizirati parlamentarne izbore na vrijeme zbog neslaganja unutar vodeće palestinske frakcije Fataha oko izbornog zakona. S druge strane, političko krilo militantne organizacije Hamas, koje je zabilježilo dobre rezultate na lokalnim izborima na palestinskim područjima, zalaže se za održavanje izbora na vrijeme. Svaka odgoda povećala bi napetost između Fataha i Hamasa i ugrozila krhko tromjesečno primirje Izraelaca i Palestinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙