FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

SOFIJA - Bugarski parlament čiji mandat istječe za dva tjedna, odlučio je u četvrtak o potpunom povlačenju bugarskog vojnog kontingenta iz Iraka do kraja godine, u skladu sa zahtjevom vlade desnog centra. Tu bi odluku mogao preispitati parlament koji će proizaći iz izbora od 25. lipnja. No, povlačenje ove godine ne dovodi se u pitanje s obzirom da ljevica, favorit na izborima, također želi odlazak iz Iraka, eventualno ranije.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je u telefonskom razgovoru s gruzijskom kolegicom Salome Zurabišvili namjeru Moskve da provede potpuno povlačenje svojih vojnih baza s gruzijskog teritorija čim bude moguće, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. Ruske baze u bivšoj sovjetskoj republici jedna je od glavnih točaka neslaganja dvije zemlje čiji su odnosi sve napetiji od dolaska na vlast krajem 2003. prozapadno orijentiranog Mihaila Saakašvilija. Lavrov i Zurabišvili raspravljali su o potpisivanju eventualnog zajedničkog priopćenja između ruskog predsjednika Vladimira Putina i gruzijskog kolege Mihaila Saakašvilija o važnijim aspektima odnosa između dvije zemlje, posebice povlačenju ruskih baza.

ZAGREB - Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) priopćila je u četvrtak, četiri dana prije svečane obljetnice Dana pobjede u Moskvi na kojoj će se okupiti pedesetak svjetskih čelnika, da je osujetila plan čečenskih pobunjenika za provođenje napada otrovnim sredstvima na sjevernom Kavkazu, javile su ruske novinske agencije. "Informacije su provjerene i čini se da je jedan teroristička skupina koja djeluje na teritoriju Ingušetije bila umiješana u pripreme takvih zločina" protiv gradova na sjevernom Kavkazu, navodi se u priopćenju. Predstavnik regionalnog operativnog stožera general Ilja Šabalkin izjavio je da su se napadi pripremali po osobnoj naredbi Šamila Basajeva, koji je povezan s al Qaidom.

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Bariša Čolak i ministar unutarnjih poslova Turske Abdulkadir Aksy potpisali su u četvrtak u Sarajevu zajedničku izjavu o provedbi ranije postignutog međuvladinog sporazuma o zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i trgovine drogom. Vijeće ministara BiH i turska vlada takav su sporazum usuglasili i potpisali još 2000. godine no BiH tada nije imala ni ministarstvo niti odgovarajuće policijske agencije na državnoj razini koji bi operativno provodili zajedničke aktivnosti. Ministarstvo sigurnosti BiH i funkcionane državne policijske službe u BiH su utemeljene tek prije nepune dvije godine.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u četvrtak u Parlamentu, govoreći o slučaju Calipari, kako uloga Italije u Iraku nije u pitanju i povlačenje talijanskih snaga će biti samo u dogovoru sa saveznicima. Berlusconi je kazao i kako "nepostojanje nakane ne znači isključivanje krivice". Talijanski premijer je dodao kako "tužiteljstvo ima punu potporu vlade", da nastavi istragu i podigne optužnice protiv odgovornih za ubojstvo Caliparija. Oporbene stranke su iznijele, kako je rekao čelnik Demokratske ljevice Piero Fassino, kako "slučaj Calipari nije zatvoren i primarnim ostaje utvrđivanje istine", ali oporbene stranke ljevice traže i stvaranje određene "strategije za izlazak iz Iraka".

JERUZALEM - Nakon zvonjave sirena, Izraelci su u četvrtak ujutro odali počast milijunima židovskih žrtava holokausta, označavajući na taj način Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta - Jom Hašoa. Izraelci su se u tišini, kao što to čine svake godine, prisjećali šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata. Službena ceremonija započela je u srijedu navečer u memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu u nazočnosti izraelskog predsjednika Moshe Katsava i premijera Ariela Sharona. Izraelski premijer u četvrtak je otputovao u Poljsku gdje će na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau sudjelovati na godišnjem komemorativnom maršu u spomen na žrtve holokausta - Marš preživjelih.

KABUL - Afganistanski ministar unutarnjih poslova Ali Ahmad Jalali u četvrtak je na konferenciji za novinare izvijestio kako je u sukobima u posljednjih mjesec dana poginulo više od 100 pobunjenika i najmanje 12 afganistanskih policajaca - uglavnom u južnim i jugoistočnim dijelovima zemlje. Jalali je novinare također izvijestio kako su u posljednje vrijeme talibanski pobunjenici pojačali vojne napade na strane i afganistanske vojnike u toj zemlji. "Otkad je zatoplilo, u Afganistanu su terorističke aktivnosti pojačane, uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje", rekao je. Ministar je priopćio kako je sigurnosno stanje u glavnome gradu Kabulu, u kojemu se nalazi najviše stranih i nevladinih organizacija sve bolje. O

BRUXELLES - Europska unija poslat će sljedećeg tjedna promatračku misiju u Libanon radi parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 29. svibnja, objavila je Europska komisija u priopćenju od četvrtka. Misiju će voditi španjolski konzervativni europoslanik Jose Ignacio Salafranca Sanchez-Neyra, član povjerenstva vanjskih poslova europskog parlamenta. EU će poslati ukupno 90 promatrača - jezgra stručnjaka bit će smještena u Bejrutu, 24 promatrača u pokrajinama, a 50 promatrača bit će zaduženo za promatranje glasovanja i prebrojavanja tijekom četiri dana izbora.

NEW YORK - U četvrtak rano ujutro na uglu njujorške 3. avenije i 50. ulice u blizini zgrade britanskog konzulata, odjeknula je manja eksplozije od koje su popucala okna na prozorima konzulata i okolnih zgrada, no nema ozlijeđenih, izvijestili su očevici i policija. Prema prvim informacijama eksplozivna naprava bila je postavljena u betonsku posudu za cvijeće pred zgradom konzulata. Glasnogovornik Foreign Officea u Londonu izjavio je kako je Britanija "upoznata s informacijom o eksploziji" te da je "istraga u tijeku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙