FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka vlada dovršila prodaju Unipetrola

PRAG, 24. svibnja 2005. (Hina/Dpa) - Najveći poljski energetski koncernPKN Orlen zaključio je u utorak 13 milijardi čeških kruna (565milijuna dolara) vrijedan posao kupnje 62 posto udjela u češkojpetrokemijskoj tvornici Unipetrol, objavio je Nacionalni fond imovinečeške vlade.
PRAG, 24. svibnja 2005. (Hina/Dpa) - Najveći poljski energetski koncern PKN Orlen zaključio je u utorak 13 milijardi čeških kruna (565 milijuna dolara) vrijedan posao kupnje 62 posto udjela u češkoj petrokemijskoj tvornici Unipetrol, objavio je Nacionalni fond imovine češke vlade.

To je druga velika privatizacija češke vlade u ovoj godini. U travnju je prodala telekomunikacijsku kompaniju Cesky Telecom španjolskoj Telefonici za 83 milijarde kruna.

Prodaja Unipetrola trebala je biti zaključena još prošle jeseni, no planovi Orlena bili su odgođeni zbog korupcijskog skandala u poljskoj vladi i ispitivanja regulatora Europske komisije. Agencija Europske komisije za zaštitu tržišne utakmice dala je prije pet tjedana zeleno svjetlo toj transakciji.

PKN Orlen tom je transakcijom postao najveća naftna kompanija u Češkoj i u Poljskoj. Poljski koncern ponudio je više od mađarskog MOL-a i nizozemskog Shella za Unipetrol grupu koja se sastoji od devet kompanija, uključujući rafinerije, kemijske tvornice i najvećeg lanca benzinskih postaja u zemlji.

Unipetrol je prošle godine izvijestio o 3,5 milijardi kruna neto profita, najviše u proteklom desetljeću. Većinu zarade ostvarila je njegova rafinerija Chemopetrol koja je zabilježila u prihod u visini 27 milijardi kruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙