FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na konferenciji Varaždinske burze o privatizaciji Ine

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Na konferenciji Varaždinske burze oprivatizaciji Ine
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Na konferenciji Varaždinske burze o privatizaciji Ine

HINA - Financijski servis

S ekonomskog gledišta dionice Ina-e ne isplati se dati ni bivšim zaposlenicima niti umirovljenicima i braniteljima, jer je riječ o nacionalnim resursima kojima trebaju upravljati profesionalci koji će Ini povećati vrijednost i razviti je, kazao je danas bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Tijekom rasprave o privatizaciji velikih državnih društava na godišnjoj konferenciji Varaždinska burze, koja je danas započela u Umagu, Jurčić je rekao da smatra da se bivše zaposlenike, branitelje i umirovljenike treba na drugi način namiriti, a da Inu treba što prije privatizirati, iako je riječ o jednom od najsloženijih poslova koji se u Hrvatskoj trebaju obaviti.

Prodaju 25 posto dionica Ine strateškom partneru u prvoj fazi privatizacije Jurčić smatra pametnom, jer je tada to bio jedini način da se odredi njena vrijednost, s obzirom da je za Inu kao i ostala "velika socijalistička poduzeća" vrijednost teško odrediti knjigovodstvenim metodama. Njihova se cijena, smatra Jurčić, može odrediti samo u odnosu na to koliko oni vrijede u strategiji razvoja potencijalnog investitora, odnosno koliko bi on izgubio da ne kupi to poduzeće.

Prvih 25 posto Ine prodano je za 505 milijuna dolara, a danas bi vrijednost tog paketa mogla biti između 700 i 800 milijuna dolara. No pitanje je, kazao je Jurčić, da li se taj iznos može danas postići prodajom na tržištu kapitala, odnosno putem javne ponude (IPO).

Direktor brokerske kuće InterFinance Denis Fudurić također ističe da strateški investitor u prosjeku plaća više od institucionalnog ulagača na burzi te dodaje da postoje tvrtke koje se niti ne mogu privatizirati na burzi. Uz to, istaknuo je Fudurić, s obzirom na sada velik broj snažnih kompanija u regiji (poput poljskog PKN-a ili mađarskog MOL-a) pitanje je i koliko bi investitori uopće bili zainteresirani svoja sredstva usmjeriti u IPO za Inu.

No, objava javne ponude, prema Fuduriću, dobra je ideja za privatizaciju hrvatske industrije cementa ili građevnog materijala, ali i primjerice Croatia osiguranja, jer bi oni zasigurno naišli za interes ulagača na burzi.

Savjetnik predsjednika Uprave Ine Mladen Proštenik je pak istaknuo da će cijena i način dovršetka privatizacije Ine ovisiti o cilju koji njen vlasnik želi ispuniti - brza prodaja ili puno novca. Primjerice, kazao je Proštenik, da se Inu prodalo prije pet-šest godina njena bi ukupna cijena bila između 700 milijuna i milijardu dolara. Nakon procesa moderniziranja i restrukturiranja 2002. godine cijena te kompanije mogla je doseći 1,8 milijardi pa do iznad dvije milijarde američkih dolara, a danas možda i od 4 milijarde dolara, procijenio je Proštenik.

Godišnja konferencija Varaždinske burze (VSE), koja se danas i sutra održava u Umagu, bavi se temom privatizacije velikih državnih poduzeća te područjima i načinima prilagodbe hrvatskog tržišta kapitala za standarde Europske unije (EU).

Konferencija je okupila više od 160 sudionika, predstavnika domaćeg tržišta kapitala, fondovske industrije, dioničkih društava koja kotiraju na burzi, malih dioničara, predstavnike Vlade, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Hrvatske narodne banke, Komisije za vrijednosne papire, Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙