FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži radničko dioničarstvo u privatizaciji Croatia osiguranja

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih u Croatiaosiguranju traži da se tijekom privatizacije te tvrtke, koja jepredviđena za ovu godinu, omogući otkup dionica zaposlenicima poprogramu radničkog dioničarstva (ESOP), a ostatak dodijeli Fonduumirovljenika i mirovinskim fondovima te ponudi domaćem tržištukapitala.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat zaposlenih u Croatia osiguranju traži da se tijekom privatizacije te tvrtke, koja je predviđena za ovu godinu, omogući otkup dionica zaposlenicima po programu radničkog dioničarstva (ESOP), a ostatak dodijeli Fondu umirovljenika i mirovinskim fondovima te ponudi domaćem tržištu kapitala.

Po tom bi modelu u privatizaciji Croatia osiguranja, u čijem vlasničkom udjelu Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) ima 81,25 posto, radnicima pripalo 38 posto dionica, Fondu umirovljenika 26 posto, mirovinskim fondovima 17,25 posto, a preostalih 18,75 posto bilo bi ponuđeno domaćem tržištu kapitala.

"Takav omjer vlasništva zaštitio bi interese radnika, tvrtke i države", ocijenili su na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak i predsjednik Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske Miroslav Hrašćanec.

Na taj bi se način obeštetilo radnike koji su dosad bili zakinuti za pravo otkupa dionica svojeg poduzeća, a Croatia osiguranje ostalo bi u domaćem vlasništvu, kao jedna od rijetkih financijskih institucija u Hrvatskoj.

Po Zakonu o privatizaciji radnici imaju pravo na otkup 170 milijuna kuna ili 38 posto temeljnog kapitala Croatia osiguranja, a također im treba omogućiti ostvarenje tog prava uz popust od 20 posto plus jedan posto po godini staža, kazao je Mučnjak.

Hrašćanec je napomenuo da svih 2.181 radnika Croatia osiguranja podržava otkup dionica, a sindikat smatra da su zainteresirani i bivši radnici poduzeća.

Sindikalni prijedlog privatizacije načelno je podržala Uprava tvrtke, a uskoro će biti upućen i HFP-u.

"Tražimo da proces privatizacije Croatia osiguranja bude javan i transparentan, da se pregovara i s predstavnicima umirovljenika, te da radnici dobiju veće učešće u vlasništvu", rekao je Mučnjak.

Najavio je da će šest sindikalnih središnjica uskoro Vladi uputiti prijedlog izmjene Zakona o privatizaciji u kojem se nudi koncept ESOP-a, i to po principu radničkog prvenstva u otkupu dionica, te otkupa dionica po nominalnoj cijeni i uz popust za radnike.

Po sindikalnom modelu, radnici bi formirali posebno ESOP društvo koje bi kreditiralo njihov otkup dionica kroz obročnu otplatu i dividendu, dok bi HFP-u paket dionica bio plaćen odmah i u cijelosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙