FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska najavila pojačanu privatizaciju

VARŠAVA, 28. travnja 2005. (Hina/APA) - Poljski ministar financijaJacek Socha predstavio je planove za nastavak privatizacije državnihpoduzeća čiji je udio u poljskom BDP-u u 2003. iznosio 25 posto atrebao bi biti smanjen na 15 posto, što je prosječni udio u Europskojuniji.
VARŠAVA, 28. travnja 2005. (Hina/APA) - Poljski ministar financija Jacek Socha predstavio je planove za nastavak privatizacije državnih poduzeća čiji je udio u poljskom BDP-u u 2003. iznosio 25 posto a trebao bi biti smanjen na 15 posto, što je prosječni udio u Europskoj uniji.

Država će se u potpunosti povući iz većine sektora a zadržat će udjele tek u onima koji su važni za njezinu sigurnost kao što su bankovni, sektor osiguranja, vojna industrija, energetski i sektor prometa, najavio je Socha.

Energetska poduzeća bit će postupno privatizirana ali će država zadržati kontrolu nad poduzećem za opskrbu električnom energijom PGNiG Przesyl i nad operatorom naftovoda PERN Przyjazn, Naftoport.

Iz procesa privatizacije bit će izuzeto društvo za upravu željezničkom infrastrukturom PKP Polskie Lini Kolejowe i društvo za gospodarenje šumama Lasy Panstwowe. Zračni prijevoznik LOT bit će tek djelomično privatiziran.

Na početku procesa privatizacije 1990. Poljska je imala više od 8400 državnih poduzeća. U međuvremenu je likvidirano svako peto dok je svako četvrto privatizirano. U 2004. preostalo je još samo 1306 državnih poduzeća a država ima udio u ukupno 1800 poduzeća. Svaki deveti Poljak zaposlen je u državnom poduzeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙