FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Koehler razgovarali o raspuštanju Bundestaga

BERLIN, 23. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik HorstKoehler i kancelar Gerhard Schroeder sastali su se u ponedjeljak kakobi razgovarali o ustavnim formalnostima oko raspuštanja donjeg domaparlamenta (Bundestaga), izjavio je tijekom večeri službenipredstavnik predsjednikova ureda.
BERLIN, 23. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Horst Koehler i kancelar Gerhard Schroeder sastali su se u ponedjeljak kako bi razgovarali o ustavnim formalnostima oko raspuštanja donjeg doma parlamenta (Bundestaga), izjavio je tijekom večeri službeni predstavnik predsjednikova ureda.

Razgovor između dvojice dužnosnika u predsjedničkoj palači u Berlinu trajao je dobrih dvadeset minuta, dodao je predstavnik ističući da je susret bio povjerljive naravi.

Ako je vjerovati berlinskome dnevnom listu Berliner Zeitung koji će izaći u utorak, Koehler nije dao suglasnost za prijevremene parlamentarne izbore.

Socijaldemokratski kancelar (SPD) je nakon povijesnog poraza njegove stranke u nedjelju navečer na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, utvrdi SPD-a kroz 39 godina, odmah predložio provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora ujesen, to jest godinu dana prije planiranog roka.

Schroeder treba do 1. srpnja, kada se održava posljednja sjednica parlamenta uoči ljetne stanke, predložiti u Bundestagu glasovanje o povjerenju vladi, izjavio je prije toga predsjednik SPD-a Franz Muentefering.

Ukoliko vlada ne dobije povjerenje, predsjednik Republike ima 21 dan da potvrdi nepostojanje većine u Bundestagu i proglasi njegovo raspuštanje, napomenuo je Muentefering.

Računajući od dana raspuštanja parlamenta, dodao je, novi parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 60 dana, ili najkasnije 18. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙