FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Schroeder najavio prijevremene izbore

BERLIN, 23. svibnja 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroederizjavio je da će predsjedniku Njemačke Horstu Koehleru predložitiraspuštanje saveznog parlamenta i raspisivanje novih parlamentarnihizbora.
BERLIN, 23. svibnja 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da će predsjedniku Njemačke Horstu Koehleru predložiti raspuštanje saveznog parlamenta i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Schroeder je to rekao nakon što su njegova Socijaldemokratska stranka (SPD) i Stranka zelenih pretrpjele u nedjelju težak poraz i izgubile vlast u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

"Nakon gorkog poraza u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji mojoj vladi nedostaje politička baza za daljnje provođenje društvenih reformi, a njezin rad je doveden u pitanje", izjavio je Schroeder obraćajući se predstavnicima medija.

Schroeder je objasnio da reformska politika njegove koalicijske socijaldemokratsko- zelene vlade može pokazivati pozitivne rezultate tek nakon dužeg vremena za što je opet potrebna podrška većine birača, a novi izbori bili prilika da se Nijemci o tomu odluče.

Njemački kancelar je izrazio nadu da će do izbora doći što prije, ali je izjavio da će do njihova raspisivanja realno doći najesen.

Sve parlamentarne stranke su podržale Schroederov prijedlog te izjavile da su spremne za raspisivanje novih parlamentarnih izbora. Najjača oporbena stranka Kršćansko demokratska unija (CDU) najavila je da će već u ponedjeljak objaviti oporbenog kandidata za mjesto kancelara. Sudeći prema prvim reakcijama će na to mjesto biti izabrana predsjednica CDU-a Angela Merkel.

Schroeder se odlučio na ovaj potez nakon što je i posljednja socijaldemokratsko - zelena koalicija na pokajinskoj razini na izborima u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji u nedjelju doživjela povijesni poraz. SPD je nakon 39 godina izgubio vlast u ovoj pokrajini, koja je zbog povijesno pretežito radničke strukture građana, dosad slovila kao utvrda njemačke socijaldemokracije. Ovom saveznom pokrajinom u kojoj živi 18 milijuna stanovnika i koja ostvaruje gotovo četvrtinu brutto nacionalnog dohotka Njemačke će sljedećih 5 godina vladati CDU u koaliciji s liberalima iz FDP-a.

Raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora u Njemačkoj nije predviđeno Ustavom ali je moguć postupak po kojemu kancelar pokrene postupak izglasavanja povjerenja u parlamentu s time da prethodno svojoj frakciji naloži da glasa protiv njega. Tek nakon izglasavanja nepovjerenja predsjednik republike može raspisati parlamentarne izbore.

Ovaj pravno sporni postupak je 1982., nakon što je došlo do obrata parlamentarne većine zbog prelaska liberala iz tadašnje koalicijske vlade Helmuta Schmidta (SPD) u koaliciju s Helmutom Kohlom (CDU), nakon čega je Kohl htio i potvrdu od strane birača, već jednom primjenjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙