FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi muzej holokausta namijenjen Arapima otvoren u Nazaretu

NAZARET, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski Arap otvorio jeu Nazaretu prvi muzej holokausta namijenjen arapskoj publici, teizjavio kako bi se izgledi za mirom na Bliskom istoku mogli poboljšatikada bi Arapi znali više o nacističkom genocidu počinjenom nadŽidovima.
NAZARET, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski Arap otvorio je u Nazaretu prvi muzej holokausta namijenjen arapskoj publici, te izjavio kako bi se izgledi za mirom na Bliskom istoku mogli poboljšati kada bi Arapi znali više o nacističkom genocidu počinjenom nad Židovima.

Kaled Mahameed kazao je da je otvorio svoj muzej s namjerom da obrazuje Arape o holokaustu počinjenom tijekom Drugog svjetskog rata.

Drugi svjetski rat imao je posljedice i na živote Arapa - holokaust je indirektno doveo do stvaranja Izraela 1948. godine, a nakon toga su stotine tisuća palestinskih Arapa napustili svoje domove. Uslijedili su brojni izraelsko-arapski ratovi, a mir na Bliskom istoku i danas se čini dalekim.

Mahameed (42), odvjetnik, kazao je da se kao dječak zainteresirao za holokaust nakon što je njegov otac, ljut zbog gubitka zemlje koju je morao predati Izraelu, kazao: "Vidiš što moramo trpjeti zbog nacista?".

Izrael je otvorio niz muzeja u kojima se govori o Drugom svjetskom ratu tijekom kojeg su nacisti poubijali šest milijuna Židova. Ali te poruke rijetko su uspijevale stići do arapske manjine u Izraelu.

Veliki broj Arapa "zna za holokaust ali ga niječu jer ne znaju što se točno dogodilo", kazao je Mahameed, izražavajući nadu da će i Izraelci i Arapi početi pokazivati bolje razumijevanje druge strane.

Dio izraelske javnosti pozdravio je otvaranje ovog neuobičajenog muzeja u Nazaretu.

"To mi zvuči kao veliki i pozitivan korak naprijed", kazao je Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙