FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael se uz zvukove sirena prisjeća žrtava holokausta

JERUZALEM, 5. svibnja 2005. (Hina) - Život u Izraelu stao je učetvrtak ujutro uz zvukove sirena na dvije minute, dok su Izraelci utišini odavali počast milijunima židovskih žrtava holokausta,označavajući na taj način Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta -Jom Hašoa.
JERUZALEM, 5. svibnja 2005. (Hina) - Život u Izraelu stao je u četvrtak ujutro uz zvukove sirena na dvije minute, dok su Izraelci u tišini odavali počast milijunima židovskih žrtava holokausta, označavajući na taj način Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta - Jom Hašoa.

Kada su sirene točno u 10 sati po lokalnom vremenu odjeknule Izraelom, Izraelci su se u tišini, kao što to čine svake godine, prisjećali šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Službena ceremonija započela je u srijedu navečer u memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu u nazočnosti izraelskog predsjednika Moshe Katsava i premijera Ariela Sharona.

"Naučili smo lekciju holokausta, Židovi više nikada neće biti bez doma, bez sigurnosti, bez zaštite. Nikada više židovski narod neće biti nespreman, nikada više", kazao je Sharon.

Šest preživjelih žrtava holokausta u Yad Vashemu je zapalilo šest svijeća u znak sjećanja na šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Izrael će nizom ceremonija obilježiti Jom Hašoa, a izraelska televizija emitirat će posebne programe na temu Drugog svjetskog rata.

Izraelski premijer u četvrtak je otputovao u Poljsku gdje će na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau sudjelovati na godišnjem komemorativnom maršu u spomen na žrtve holokausta - Marš preživjelih.

Izraelski parlament Knesset donio je 1951. godine odluku da se 27. nisana, po židovskome kalendaru, na dan kada je 1943. godine započeo ustanak Židova u Varšavskome getu, obilježava Dan sjećanja na žrtve i heroje holokausta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙