FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab odaziv Arapa na summit u Južnoj Americi

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Prvi arapsko-južnoamerički summit uBrazilu privukao je premali broj arapskih sudionika, piše u srijedupakistanski list The News International i pozivajući se na diplomatskeizvore navodi da su Sjedinjene Države lobirale za manji odazivsudionika.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Prvi arapsko-južnoamerički summit u Brazilu privukao je premali broj arapskih sudionika, piše u srijedu pakistanski list The News International i pozivajući se na diplomatske izvore navodi da su Sjedinjene Države lobirale za manji odaziv sudionika.

Summit što ga je u utorak u Braziliji otvorio brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva, bio je pripreman dvije godine, a unatoč tomu skupu se odazvao tek svaki četvrti arapski lider, što je požalio i glavni tajnik Arapske lige Amr Musa.

"Volio bih da sam se mogao osvjedočiti u veće arapsko sudjelovanje na summitu", rekao je Musa novinarima po dolasku u Braziliju.

Ipak je izrazio nadu da će taj prvi summit geografski udaljenih regija postati redovit i održavati se vjerojatno svake dvije godine.

Prema pakistanskom listu arapski diplomati povjerili su francuskoj agenciji France presse da su Sjedinjene Države učinile pritisak na nekoliko zemalja nakon što su im domaćini uskratili status promatrača na summitu.

"Summit je prozor u svijet mogućnosti ljudi koji se susreću... tako da Arapi iziđu iz pozicije izolacije koju su im nametnuli" Washington i Izrael, napisao je egipatski list Al-Akhbar.

List je osudio "američku dominaciju Latinskom Amerikom koju SAD smatra svojim stražnjim dvorištem".

Skup u Braziliji okupio je predstavnike 21 države članice Arapske lige, predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa i 9 od 12 predsjednika zemalja Južne Amerike. Trebao bi završiti u srijedu usvajanjem deklaracije u kojoj se spominje i palestinsko pitanje i Irak te proglašenjem novoga saveza dviju regija spremnih jače gospodarski i politički surađivati.

U Južnoj Americi živi oko šest milijuna muslimana, velik dio njih u Brazilu i Argentini, piše BBC napominjući da taj podatak vjerojatno više odgovara stvarnosti nego podatak o 17 milijuna Arapa ili njihovih nasljednika u toj regiji, kako je nedavno pisao egipatski list Al-Ahram.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙