FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u povijesnom posjetu palestinskim područjima

ZAGREB/RAMALLAH, 29. travnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik VladimirPutin počeo je u petak povijesni posjet palestinskim područjima kojimželi oživjeti ruski utjecaj na Bliskome istoku i pomoći palestinskomvodstvu da ojača autoritet i kredibilitet, prenose agencije.
ZAGREB/RAMALLAH, 29. travnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je u petak povijesni posjet palestinskim područjima kojim želi oživjeti ruski utjecaj na Bliskome istoku i pomoći palestinskom vodstvu da ojača autoritet i kredibilitet, prenose agencije.

Zapadna obala posljednja je postaja bliskoistočne turneje ruskoga predsjednika koji je već posjetio Egipat te Izrael čijem je vodstvu iznio mirovne prijedloge za regiju i nastojao razbiti zabrinutost zbog ruske pomoći susjednoj Siriji te Iranu.

Uz jake mjere sigurnosti i predsjednički doček u Mukati, sjedištu Palestinske vlasti u Ramallahu, Putin je položio cvijeće na grob prvog palestinskog predsjednika Jasara Arafata te počeo razgovore s njegovim nasljednikom Mahmudom Abasom.

Dvojica predsjednika nisu davala izjava prije početka sastanka, prenosi agencija Reuters dodajući da će tema razgovora biti ruska ponuda isporuke 50 oklopnih vozila palestinskim snagama sigurnosti u zamjenu za vozila uništena u četiri i po godine palestinske pobune.

Rusi nude i dva transportna helikoptera za palestinsko vodstvo, a agencija Associated press podsjeća da su Izraelci uništili palestinske predsjedničke helikoptere u vrijeme Jasera Arafata.

Palestinski premijer Nabil Šaat kratko je kazao da će se ponuda "koordinirati s Izraelom jer Izrael kontrolira naše granice".

Reuters prenosi da su visoki izraelski dužnosnici kazali kako bi ruska isporuka transportera i helikoptera Tel Avivu bila neprihvatljiva.

Putin je u četvrtak u razgovoru s Izraelcima nastojao razbiti zabrinutost židovske države oko planirane prodaje ruskih raketa susjednoj Siriji i oko pomoći razvoju iranskog nuklearnog programa.

Izraelcima je Putin iznio i nekoliko načina za ubrzanje bliskoistočnog mirovnog procesa, kao predsjednik Rusije koja uz Sjedinjene Države, Ujedinjene narod i Europsku uniju čini bliskoistočni mirovni kvartet.

Reuters dodaje da su Putinovi prijedlozi naišli na mlake simpatije Izraela koji želi da SAD ostane glavni mirovni posrednik u regiji.

Zauzvrat, palestinska vlast želi snažniji ruski angžman u regiji. U tome nailazi na otpor Tel Aviva i Washingtona koji su loše primili Putinovu zamisao o održavanju mirovne konferencije o Bliskome istoku u Moskvi u jesen, piše agencija France presse i dodaje kako se čini da je Rusija sama odbacila taj prijedlog.

Sovjetski Savez u prošlosti je imao vrlo zaoštrene odnose s Izraelom i bio je glavni sponzor palestinskih skupina u njihovu ratu protiv Izraela. Odnosi su se poboljšali 1991. nakon raspada komunizma kada je počelo masovno useljavanje Židova iz Sovjetskog Saveza u Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙