FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin brani prodaju oružja Siriji, od Irana traži popustljivost

JERUZALEM, 28. travnja 2005. (Hina/dpa) - Ruski predsjednik VladimirPutin u četvrtak je u Izraelu branio planiranu rusku prodajuprotuzračnih raketa Siriji, a istovremeno je izraelsku zabrinutostpokušao ublažiti zatraživši da Teheran svijetu iskaže većutransparentnost svog nuklearnog programa.
JERUZALEM, 28. travnja 2005. (Hina/dpa) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u Izraelu branio planiranu rusku prodaju protuzračnih raketa Siriji, a istovremeno je izraelsku zabrinutost pokušao ublažiti zatraživši da Teheran svijetu iskaže veću transparentnost svog nuklearnog programa.

Te dvije teme, kao i pitanje ruske namjere da Palestinskoj samoupravi proda oklopna vozila te ruski prijedlog da se najesen održi bliskoistočni mirovni summit, dominiraju povijesnim 40-satnim Putinovim posjetom Izraelom i Palestinskoj samoupravi, a Putin će o njima razgovarati i s izraelskim čelnicima.

Putin je predložio održavanje sastanka na vrhu kad se u srijedu sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Palestinci su pozdravili tu ideju, a Izraelci odbacili.

Izraelski premijer Ariel Sharon s kojim se Putin sastao u četvrtak popodne, rekao je da će odnosi između Izraela i Rusije, trenutačno daleko od neprijateljstva iz vremena Sovjetskoga Saveza, biti dodatno ojačani Putinovim posjetom.

"Ovdje ste među prijateljima", rekao je Sharon. No, tople riječi nisu uspjele prikriti izraelsko nezadovoljstvo najnovijim ruskim potezima na Bliskome istoku, zbog kojih je jedan izraelski komentator govorio o "doktoru Vladimiru i gospodinu Putinu".

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom Putin je branio ruski plan prodaje protuzračnih raketa Siriji i rekao da to oružje "ni na koji način ne prijeti izraelskom teritoriju".

Putin je dodao da je stavio veto na prodaju ostaloga oružja dugoga dometa Damasku, a potrudio se smiriti izraelske domaćine govorom o iranskom nuklearnom programu. Rusija surađuje s Iranom na tome programu, a Izrael se žestoko protivi jer strahuje, iako službeni Teheran takve tvrdnje opovrgava, da Iran želi proizvesti nuklearno oružje kojim bi prijetio židovskoj državi.

Iran bi morao, rekao je Putin, "odustati od svake tehnologije za stvaranje punoga nuklearnog ciklusa" i ne bi smio sprečavati međunarodni nadzor svojih nuklearnih lokacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙