FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenspan: Kineska reforma valutnog sustava neće pomoći deficitima

WASHINGTON, 23. svibnja 2005. (Hina/AP) - Američkim golemim trgovinskimdeficitima vjerojatno neće pomoći reforma kineskog valutnog režima nakoju Washington pritišće Peking, kazao je čelnik američke središnjebanke Fed Alan Greenspan.
WASHINGTON, 23. svibnja 2005. (Hina/AP) - Američkim golemim trgovinskim deficitima vjerojatno neće pomoći reforma kineskog valutnog režima na koju Washington pritišće Peking, kazao je čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan.

Trgovinski manjak SAD-a lani je dosegnuo rekordnih 617 milijardi dolara, od čega samo s Kinom on doseže 162 milijarde dolara, što je njegova dosad najviša razina zabilježena s jednom zemljom.

Potezi Kine na promjeni svoga valutnog sustava ne idu u smjeru toga da smanje naš trgovinski manjak, kazao je Greenspan dodavši kako je prilično nevjerojatno da se to dogodi. To je iz razloga što će se kompanije zbog roba vjerojatno okrenuti drugim zemljama, poput Tajlanda i Malezije, prije nego američkim proizvođačima. "Tako da ćemo ustanoviti da uvozimo s drugih područja, ali da uvozimo istu robu", dodao je.

Oko dvije godine američka vlada potiče Kinu da prestane vezivati svoju valutu na dolar te da se umjesto toga preorijentira na fleksibilniji valutni sustav, a u posljednje vrijeme Washington je pojačao pritisak na Peking da promijeni svoju valutnu i trgovinsku praksu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙