FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najnižoj razini u mjesec dana prema jenu

LONDON, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak nasvjetskim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjihmjesec dana prema jenu a na gubitku je bio i prema euru jer ulagačebrinu izgledi o revaluaciji kineskog juana i razočaravajući podatak oameričkom gospodarskom rastu.
LONDON, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak na svjetskim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema jenu a na gubitku je bio i prema euru jer ulagače brinu izgledi o revaluaciji kineskog juana i razočaravajući podatak o američkom gospodarskom rastu.

Dolar se do podneva spustio na najnižu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana od nešto iznad 105 jena, a trenutno stoji 105,23 jena. Nekih pola posto oslabio je prema euru, koji trenutno iznosi 1,2960 dolara, i prema franku pa trenutno stoji 1,186 franaka.

Jačanje jena potaknule su nove vijesti iz Kine, vezane uz revaluaciju juana. Jedan financijski kineski dnevnik potaknuo je nova nagađanja o skoroj revaluaciji juana objavivši da su opsežne reforme banaka i financijskih tržišta stvorile uvjete u Kini za reformu rigidnog valutnog režima. No, tamošnji su financijski regulatori izjavili da nema promjena u valutnoj politici, što je u određenoj mjeri umirilo tržišta.

"Dolar slabi pod pritiskom novih nagađanja o revaluaciji juana", kazao je Peter Wuyts, tržišni analitičar pri KBC-u.

Pored vijesti iz Kine, dolar se našao pod pritiskom najnovijeg podatka o usporavanju rasta u najvećem svjetskom gospodarstvu na 3,1 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju, ispod očekivanih 3,6 posto. To je izazvalo zabrinutosti oko priljeva stranog kapitala u SAD, koji je prijeko potreban za pokrivanje golemog minusa na tekućem računu platne bilance.

"Ako su američke dionice pogođene, ne vidim kako bi dolar mogao značajnije jačati", kazao je Wujts.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙