FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner središnje kineske banke odbacio glasine o aprecijaciji juana

PEKING, 13. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Guverner središnje kineske bankeZhou Xiaochuan odbacio je medijske spekulacije o aprecijaciji juananakon što Kina sljedećeg tjedna proširi svoj sustav trgovinedevizama.
PEKING, 13. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Guverner središnje kineske banke Zhou Xiaochuan odbacio je medijske spekulacije o aprecijaciji juana nakon što Kina sljedećeg tjedna proširi svoj sustav trgovine devizama.

"Medijska izvješća o očekivanoj aprecijaciji kineske valute juana 18. svibnja nisu točna", izjavio je Zhou. "To definitivno nije moguće. Takve stvari govore samo stranci, i još k tome samo neki među njima", dodao je guverner središnje kineske banke.

Kina je najavila da će sljedeće slijede uvrstiti u svoj sustav trgovine devizama, potaknuvši spekulacije da bi Kineska narodna banka mogla to iskoristiti kao priliku za aprecijaciju ili proširenje raspona u kojem se trguje juanom.

Trgovina će biti proširena na osam novih parova stranih valuta, uključujući američki i hongkonški dolar, te japanski jen, britansku funtu, švicarski franak, australski dolar, kanadski dolar i euro i jen.

Početkom ovog tjedna na deviznim su tržištima oslobođene milijarde dolara spekulativnog novca nakon konfuznih izvješća da će Kina 18. svibnja revaluirati svoju valutu.

Peking je izložen snažnom pritisku da ukine fiksni tečaj juana a američki Kongres raspravljat će o prijedlogu zakona koji predviđa uvođenje carina od 27,5 posto na uvoz čitave palete kineskih proizvoda ako Peking ne ukine fiksni tečaj u roku od šest mjeseci.

"Pritisak možda nije najvažniji problem. Ključna je stvar slijediti našu vlastitu logiku reformi i definirati početnu točku, cilj i slijed reformi", zaključio je Zhou.

Analitičari tvrde da Peking mora revaluirati kinesku valutu kako bi umirio strahovanja u inozemstvu i nervozna međunarodna tržišta, procjenjujući da bi takva temeljita promjena sustava trebala biti provedena u sljedećih nekoliko tjedana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙