FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najnižoj razini u mjesec dana

LONDON, 24. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Rastrzan između pozitivnogučinka što bi ga imalo ubrzano podizanje američkih kamatnih stopa tenegativnih učinaka jačanja inflacije i usporavanja gospodarskog rasta,američki dolar protekloga je tjedna korigiran prema najvažnijimsvjetskim valutama na najnižu razinu u proteklih mjesec dana.
LONDON, 24. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Rastrzan između pozitivnog učinka što bi ga imalo ubrzano podizanje američkih kamatnih stopa te negativnih učinaka jačanja inflacije i usporavanja gospodarskog rasta, američki dolar protekloga je tjedna korigiran prema najvažnijim svjetskim valutama na najnižu razinu u proteklih mjesec dana.

Tečaj dolara spustio se za više od jedan posto prema euru, koji stoji 1,3062 dolara. Britanska funta, pak, poskupjela je 1,15 posto i košta 1,9141 dolar. Dolar je za 1,5 posto oslabio i prema švicarskom franku, pa se njime trgovalo krajem tjedna po 1,181 franak.

Sve je više znakova da rast najvećeg svjetskog gospodarstva možda usporava. "Ulagači su započeli smanjivati svoje očekivanja američkog i globalnog gospodarskog rasta", kazao je Bilal Hafeez, valutni strateg Deutsche Banka. To smanjuje izglede za daljnjim ubrzanim podizanjem američkih kamatnih stopa, što je podržavalo tečaj američke valute u proteklim tjednima.

Nadalje, inflacija mjerena potrošačkim cijenama u SAD-u u ožujku je dosegnula 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njezin najbrži porast od listopada 2004. Taj podatak zabrinuo je tržišta zbog mogućnosti razvitka stagflacije u SAD-u, odnosno razdoblja visoke inflacije i stagnirajućeg gospodarskog rasta, što bi pogoršalo izglede za dovoljan pritok inozemnog kapitala u to najveće svjetsko gospodarstvo a da bi uspjelo pokriti svoj golemi manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom.

Tečaj dolara tako je rastrzan između negativnih utjecaja golemih američkih strukturalnih manjkova i potrebe zemlje da privuče dovoljno kapitala iz inozemstva, te pozitivnih izgleda za ubrzanijim rastom američkih kamatnih stopa. "Ulagači postaju sve više zabrinuti oko toga nije li američka središnja banka previše optimistična u svojim gospodarskim procjenama", rekao je Kristjan Kasikov, valutni strateg pri Caylonu. "Rastuće cijene nafte sugeriraju da bi dolar trebalo prodavati".

Tijekom protekloga vikenda u Washingtonu ministri financija zemalja skupine G7 ponovili su svoj poziv za većom fleksibilnošću valutnih tečajeva, što se uglavnom smatra da je upućeno Kini zbog čvrsto fiksiranog juana za dolar. Ali odsustvo kineskih predstavnika po prvi puta u protekla tri sastanka G7 ukazuje da je postignut slab napredak po pitanju toga nastojanja Zapada.

Uporne špekulacije da bi Kina mogla dopustiti aprecijaciju juana prema dolaru pritiskale su tečaj 'zelene' valute. Američki ministar financija John Snow povećao je pritisak na Kinu da učini svoju valutu fleksibilnijom, kazavši u utorak da je Bushovoj administraciji najveći prioritet međunarodna ekonomska politika. Aprecijacija kineskog juana mogla bi poslati tečaj dolara naniže prema širokom rasponu azijskih valuta. Nasuprot tome, jen je imao koristi od obnovljenih priča da bi Kina mogla uskoro olabaviti svoj valutni tečaj čvrsto fiksiran za dolar. Prema japanskom jenu tečaj dolara potonuo je tako 1,8 posto na 105,9 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙