FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba protiv odgode prodaje dionica INA-e

ZAGREB,20. svibnja(Hina) - Saborska oporba optužila je danas Vladu dazahtjevom za još jednom odgodom prodaje dionica INA-e želi izbjećisituaciju u koju su je dovela obećanja koja je premijer Ivo Sanaderdao umirovljenicima i pritisci iz MOL-a.
ZAGREB,20. svibnja(Hina) - Saborska oporba optužila je danas Vladu da zahtjevom za još jednom odgodom prodaje dionica INA-e želi izbjeći situaciju u koju su je dovela obećanja koja je premijer Ivo Sanader dao umirovljenicima i pritisci iz MOL-a.

Vlada je, naime, od Sabora zatražila potvrdu odluke da se javna prodaja 15 posto dionica INA-e, koja je trebala početi u lipnju, odgodi do kraja godine.

"Uz zakonsku obvezu prema braniteljima i zaposlenicima, premijer je obećao dionice INA-e i umirovljenicima, MOL zahtjeva proširenje udjela, a za sve te zahtjeve jednostavno nema dovoljno dionica", kazao je HSP-ovac Tonči Tadić.

Tadić smatra da je nova odgoda privatizacije neprihvatljiva dok Vlada ne podnese izviješće što je učinila na uspostavi Fonda za branitelje i procjeni vrijednosti dionica.

Ivica Pančić (SDP) pribojava se, pak, da će hrvatski branitelji ostati bez dividendi i od udjela u INA-i, kako se to dogodilo s HT-ovim dionicama.

Podsjetio je da je, tumačeći Zakon o privatizaciji, Vlada odlučila da dividenda od sedam posto dionica HT-a, koje po zakonu pripadaju braniteljskom fondu, prihod državnog proračuna.

"Vlada je branitelje tako oštetila za 140 milijuna kuna, a imamo razloga sumnjati da će se isto dogoditi i s INA-om", kazao je Pančić upozoravajući da će odugovlačenjem privatizacije javnih poduzeća udjeli branitelja i zaposlenika znatno izgubiti na vrijednosti.

"Traži se odgoda da se ništa ne napravi. Kao da prodajemo 'Audi 6' da bismo kupili sir i vrhnje", rekao je HNS-ovac Antun Kapraljević, prozvavši Vladu da "ponovno želi prevariti narod i dionice INA-e prodati u bescjenje".

Kapraljević je, naime, uvjeren da će privatizaciju INA-e Vlada iskoristiti kako bi pokrpala državni proračun.

Sabor je danas raspravio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje predlaže da se odbaci zahtjev za skidanjem imuniteta zastupnicima Branimiru Glavašu, Jozi Radošu i Vladimiru Šišljagiću.

Naime, praksa je povjerenstva da se imunitet ne skida radi privatnih tužbi za klevetu.

U Saboru je određena stanka do 15 sati, nakon koje će zastupnici glasovati o ranije raspravljenim točkama, te zaključiti prvi tjedan 14. sjednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙