FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara zadržao dobitke prema najvažnijim valutama

LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara održao se upetak na najvišoj razini prema jenu u zadnjih mjesec dana te najvišoju odnosu na euro u proteklih sedam mjeseci unatoč nešto slabijemizvješću o industrijskoj aktivnosti u SAD-u.
LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara održao se u petak na najvišoj razini prema jenu u zadnjih mjesec dana te najvišoj u odnosu na euro u proteklih sedam mjeseci unatoč nešto slabijem izvješću o industrijskoj aktivnosti u SAD-u.

Do podneva je tečaj 'zelene' valute porastao novih 0,4 posto prema jenu, na 107,5 jena za dolar. Britanska funta spustila se 0,16 posto,na 1,8382 dolara. Švicarski franak pojeftinio je 0,34 posto, na 1,2227 franaka za dolar. U odnosu na euro tečaj dolara blago je oslabio, pa se eurom trguje po 1,2639 dolara.

"Općenito, raspoloženje prema dolaru poprilično je dobro. No, špekulativne pozicije vrlo su slabe kod dolara i funte, stoga bi tečaj dolara mogao biti blizu svog vrhunca zasad ukoliko na tržište ne pristignu novi ulagači", ocijenio je situaciju na tržištu Paul Mackel, valutni strateg pri ABN Amrou.

Unatoč slabijem podatku o stanju industrijskih aktivnosti u regiji Philadelphije, većina tržišnih analitičara očekuje da će američka središnja banka nastaviti sa svojom kampanjom zaoštravanja monetarne politike, čime se produbljuje jaz između američkih i kamatnih stopa na ostale valute. U osam navrata od lipnja lani Fed je podigao ključnu kamatnu stopu na tri posto što je pomoglo prevladavanju zabrinutosti ulagača u pogledu golemih američkih strukturalnih manjkova i oštrom uzletu američke valute.

Japanska središnja banka najavila je u petak da će dozvoliti privremeno kršenje ciljeva koje je postavila za financiranje bankarskog sustava, što je potez koji analitičari ocjenjuju da je tehničko usklađivanje koje odražava zdravije financije japanskih banaka. Bank of Japan cilja održavati likvidnost u bankarskom sustavu u visini od 280 do 327 milijardi dolara, no sada je najavio da bi razina novca mogla biti i niža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙