FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelovar: Istraživanje uzgoja autohtonih sorata jabuka i krušaka

BJELOVAR, 19. svibnja 2005. (Hina) - Bjelovarsko-bilogorska županijadanas je potpisala prijavu s Agronomskim fakultetom u Zagrebu ouključenju u pokusno istraživanje uzgoja autohtonih sorata jabuka ikrušaka.
BJELOVAR, 19. svibnja 2005. (Hina) - Bjelovarsko-bilogorska županija danas je potpisala prijavu s Agronomskim fakultetom u Zagrebu o uključenju u pokusno istraživanje uzgoja autohtonih sorata jabuka i krušaka.

Projekt će financirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva čije je Vijeće za istraživanje u poljoprivredi pokrenulo program "Ekološki prihvatljive proizvodnje".

O tome je programu razgovarala mr. Jasminka Družić-Orlić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu sa županom Damirom Bajsom i voćarima u toj županiji. Kako je rečeno, Hrvatska je bogata autohtonim sortama voća koje su otporne na štetočinje pa ne treba trošiti velike količine zaštitnih sredstava i umjetnih gnojiva, što olakšava ekološki uzgoj.

Trogodišnje istraživanje autohtonih sorata jabuka i krušaka, vrijedno 277.500 kuna, ta će županija sufinancirati s 27.500 kuna.

Od najboljih sorata koje će se utvrditi istraživanjem proizvodit će se sadnice koje će se uzgajati u prirodnim uvjetima. Tako će Županija dobiti registrirane i zaštićene autohtone sorte krušaka i jabuka koje bi trebale postati prepoznatljiv proizvod za domaće, ali i strano tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙