FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Baby beef" traži povlačenje iz prodaje govedine iz Brazila

BJELOVAR, , 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga za tov i uzgoj junadi"Baby beef" uputila je danas zahtjev ministrima poljoprivrede izdravstva te Državnom inspektoratu da se iz prodaje povuče govedinauvezena iz Brazila.
BJELOVAR, , 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga za tov i uzgoj junadi "Baby beef" uputila je danas zahtjev ministrima poljoprivrede i zdravstva te Državnom inspektoratu da se iz prodaje povuče govedina uvezena iz Brazila.

U "Baby beefu" tvrde kako je na našem tržištu u promet puštena brazilska govedina s rokom valjanosti od 120 dana, umjesto zakonski dopuštenih 14 dana, i to, kako tvrde, bez valjanih analiza konzerviranja i utvrđivanja kemijskih, bioloških i drugih svojstava.

U svom zahtjevu članovi udruge ocjenjuju da su radi ekstra zarade malog broja ljudi, hrvatski potrošači prevareni i izmanipulirani, a domaći proizvođači bačeni na koljena.

Traže da se prema Zakonu o hrani, Zakonu o carinskoj tarifi te Pravilniku o kakvoći popišu sve količine toga mesa, povuku iz prometa i neškodljivo uklone te da se hitno utvrdi odgovornost Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, mjerodavnih službi Državnoga inspektorata i Hrvatske agencije za hranu.

Članovi udruge napominju kako su još prije gotovo mjesec dana upozorili da se govedina iz Brazila prodavala kao junetina i da su mjerodavni iz Ministarstva poljoprivrede i drugih službi zaključili da se to meso može upotrebljavati samo u preradi. Unatoč tomu, protekloga tjedna na hrvatskom se tržištu ponovno pojavilo meso iz Brazila, ali sada deklarirano kao govedina i ponovno se prodaje kao svježe meso, što je nedopustivo, ističu u udruzi.

Oni traže i objašnjenje Državnog inspektorata iz kojega im je, kao odgovor na njihovu prijavu, stigla, kažu, tek štura obavijest glavnog inspektora Krune Kovačevića od 4. svibnja. U njoj se kaže da je utvrđeno kako su deklaracije za meso nepotpune i ne uvijek na hrvatskom jeziku, te kako je podatak o roku valjanosti samo na kartonskim kutijama, a ne i na pakiranjima. Dodaje se i da su uzeti uzorci mesa radi provjere kakvoće te se očekuje izvješće ovlaštenog laboratorija.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić nije večeras bio dostupan za komentar navoda udruge "Baby beef".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙