FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: dobra ponuda voća na tržištu

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Prema podacima Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) u posljednja dva tjednana domaćem se tržištu bilježi dobra ponuda voća, koja zadovoljavatrenutačnu potražnju, a što se cijena tiče, bilježi se pad cijenakrušaka i jagoda, dok je kod ostalih vrsta voća zabilježen porastcijene.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) u posljednja dva tjedna na domaćem se tržištu bilježi dobra ponuda voća, koja zadovoljava trenutačnu potražnju, a što se cijena tiče, bilježi se pad cijena krušaka i jagoda, dok je kod ostalih vrsta voća zabilježen porast cijene.

U promatranom razdoblju bilježi se dobra ponuda jabuka, a na veletržnicama je nastavljen rast njihove cijene, tj. nude se po cijenama od 3 do 5 kuna za kilogram, izuzev sorte Grenny Smith koja je skuplja i u Rijeci čak doseže cijenu od 11 kn/kg.

Trenutačna prosječna cijena jabuka na veletržnicama iznosi 5,11 kuna za kilogram i niža je od lanjske cijene istog promatranog razdoblja za 5,19 posto. Promatrano po sortama, najveće razlike u cijenama bilježe se kod Zlatnog delišesa koji je jeftiniji za 15,78 posto, dok se jabuke Jonagold prodaju po cijenama višim za 3,67 posto.

Najniže cijene jabuka, prema podacima TISUP-a, evidentirane su na veletržnici u Splitu (2,5 kn/kg).

Za razliku od veletržnica, na tržnicama se bilježi pad cijena svih sorata jabuka i to za prosječno pet posto. Jabuke se prodaju po cijenama u rasponu od 2 kn/kg u Bjelovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu do 14 kn/kg u Novoj Gradišci, dok se na većini tržnica jabuke nude po 5 do 10 kn/kg.

Kod cijena grožđa rastući trend bilježi se od početka godine, a trenutačno se to voće na tržnicama prodaje po 27,32 kn/kg, a na veletržnicama po 21,96 kn/kg.

Na tržištu je primjetan porast ponude pa samim tim i pad cijena jagoda, kako u veleprodaji tako i u maloprodaji. Od početka godine cijena tog voća se prepolovila, pa je tako primjerice u veljači ove godine prosječna cijena jagoda na veletržnici iznosila 34 kn/kg, a na tržnicama 49 kn/kg, da bi u travnju ta cijena pala na 16,4 kn/kg, odnosno 22,5 kn/kg.

U TISUP-u napominju kako su cijene na tržnicama niže od onih na veletržnicama i to zato što većina malih proizvođača prodaje direktno na tržnicama te na taj način bolje plasira svoje proizvode i nudi ih po nižoj cijeni od one koje nude prekupci.

Trenutačna cijena jagoda na veletržnicama najniža je u posljednjih osam godina, a na tržnicama u posljednjih pet godina, a u TISUP-u napominju kako se u narednih mjesec dana očekuje daljnji pad cijena tog voća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙