FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj 58 posto

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je nastavila s trendom padastope softverskog piratstva i ona je lani iznosila 58 posto, štopredstavlja pad od jedan posto u odnosu na 2003, no, jednako kao i ucijeloj regiji, šteta nanesena proizvođačima softvera i lokalnojekonomiji je porasla.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je nastavila s trendom pada stope softverskog piratstva i ona je lani iznosila 58 posto, što predstavlja pad od jedan posto u odnosu na 2003, no, jednako kao i u cijeloj regiji, šteta nanesena proizvođačima softvera i lokalnoj ekonomiji je porasla.

Vrijednost nelegalnog softvera procijenjena je na 50 milijuna američkih dolara, što predstavlja porast od pet milijuna dolara u odnosu na 2003, navodi se u globalnoj studiji o softverskom piratstvu analitičke kuće IDC.

Tu je studiju objavilo udruženje proizvođača softvera Business Software Alliance (BSA), a ona je pokazala da se stopa softverskog piratstva u Europi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA regija) smanjila za dva postotna boda, s 41 posto u 2003. na 39 posto u 2004.

No, šteta nanesena lokalnim i međunarodnim proizvođačima softvera na razini EMEA regije porasla je, jer je vrijednost nelegalnog softvera procijenjena na 15,7 milijardi dolara, što predstavlja porast od tri milijarde dolara.

Neovisna studija pokazuje da softversko piratstvo ostaje značajan problem u regiji EMEA. Ono obuhvaća glavne segmente softverskog tržišta, uključujući operacijske sustave, potrošački softver i softver u ponudi na lokalnom tržištu.

U svojoj analizi IDC se oslanjao na globalne podatke o isporukama hardvera i softvera, te je proveo više od 7.000 razgovora u 23 zemlje i u više od 50 zemalja angažirao svoje analitičare na ispitivanju uvjeta na lokalnom tržištu.

Potpredsjednica BSA za EMEA Beth Scott izjavila je, da usprkos tome što je u regiji EMEA uočljiv određen napredak, malo smanjenje pokazuje da softversko piratstvo ostaje glavna prepreka ekonomskog rasta i razvoja informacijske ekonomije na tom području. Naglasila je kako je potrebno da državna tijela preuzmu svoju ulogu kroz poboljšanje zakonodavstva u području autorskih prava, kojim će se poticati inovacije u kreativnim djelatnostima.

Rezultati potvrđuju da softversko piratstvo ostaje najveći problem Europske unije, u kojoj je njegova stopa u 2004. iznosila 35 posto. Kako se naglašava, brza i pravilna primjena Smjernice EU usvojene u travnju 2004., za borbu protiv softverskog piratstva i krivotvorenja, od presudnog je značaja za rješavanje tog problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙