FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđena četvorica britanskih web pirata

LONDON, 7. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Četvorica Britanaca osuđenisu u petak na zatvorske kazne kao članovi međunarodne mreže web piratakoji su krali skupocjene kompjuterske programe od bogatih kompanija istavljali ih na internet kako bi svima bili dostupni i besplatni.
LONDON, 7. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Četvorica Britanaca osuđeni su u petak na zatvorske kazne kao članovi međunarodne mreže web pirata koji su krali skupocjene kompjuterske programe od bogatih kompanija i stavljali ih na internet kako bi svima bili dostupni i besplatni.

Smatra se da je skupina tvrtke poput Microsoft oštetila za milijune dolara profita.

Tužitelji su četvoricu optuženika opisali kao "žalosne pojedince" koji su svoje živote proveli ispred računala i koje je na kriminal motivirala mržnja prema softverskim tvrtkama, a ne novac i profit. Smatra ih se ključnim osobama međunarodne skupine poznate pod nazivom DrinkorDie.com, jedne od najrazvijenijih piratskih web skupina u svijetu koja je korisnicima interneta omogućila besplatno "skidanje" brojnih novih kompjuterskih programa. Vrlo često ti su programi stavljeni na internet i prije nego li su došli na tržište, a jedan od takvih je i operativni sustav Windows 95 koji je postao širom dostupan dva tjedna prije redovne prodaje.

"Optuženi sebe vide kao moderne Robin Hoodove ili gusare poput Johnnya Deppa u filmu 'Gusari s Kariba'", izjavio je na londonskom kaznenom sudu tužitelj Bruce Houlder koji je istaknuo da su britanske vlasti, u suradnji s vlastima u SAD-u, u dosad nezabilježenoj akciji razbili mrežu web pirata i uhitili 70 osoba u 12 država.

Često koristeći "krticu" u velikim kompanijama, skupina je "probijala" zaštite Norton Antivirusa i Microsoft Worda i Excel proizvoda, a bavila se i piratstvom na području kompjuterskih igrica.

Tužiteljstvo je smatralo da je šteta zbog njihove kriminalne aktivnosti nemjerljiva jer su velikim kompanijama smanjili profit, ali i doprinijeli gubitku radnih mjesta u tim kompanijama.

Londonski bankar Alex Bell (29) osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a Steven Dowd (39) na dvije. Kompjuterski stručnjaci Mark Vent (31) i Andrew Eardley (35) priznali su krivnju, pa je Vent kažnjen s godinu i pol zatvora, a Eardley je dobio isto toliku uvjetnu zatvorsku kaznu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙