FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja Svjetskogdana intelektualnog vlasništva, koji se ove godine održava podsloganom "Mislite, zamišljajte, stvarajte", Državni zavod zaintelektualno vlasništvo predstavio je na današnjoj konferenciji zanovinare aktivnosti i projekte za podizanje svijesti o značaju zaštiteintelektualnog vlasništva.
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se ove godine održava pod sloganom "Mislite, zamišljajte, stvarajte", Državni zavod za intelektualno vlasništvo predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare aktivnosti i projekte za podizanje svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva.

Među ostalim danas je predstavljen spot Svjetske organizacije intelektualnog vlasništva (WIPO), edukacijski spot o problemu povrede autorskih prava piratstvom Udruge proizvođača računalnog softvera (BSA) i Društva za zaštitu audiovizualnih djela (APAW) te BSA-ov strip o problemu softverskog piratstva.

Ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željko Topić predstavio je i nacrt Nacionalne strategije sustava intelektualnog vlasništva, koji će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uskoro uputiti Vladi.

Taj strateški dokument, po Topićevim riječima, odnosit će se na prilagodbu cjelokupnog sustava zaštite intelektualnog vlasništva (zakonodavni i institucionalni okvir), zatim na provedbu zaštite (podjela nadležnosti među institucijama) te primjenu intelektualnog vlasništva za razvoj gospodarstva, kulture i ostalih aspekata društva.

O značaju zaštite intelektualnog vlasništva, posebice u trenutku kada su granice Europske unije došle do Hrvatske, istaknuo je Topić, govori i podatak da je u 2003. godini europska carina zaustavila proizvode koji vrijeđaju prava intelektuanog vlasništva vrijedne milijardu eura.

Prema riječima državnog tajnika za visoko obrazovanje Juraja Božičevića, Hrvatska je unazad godinu dana već poduzela značajne korake ka uspostavi tehničke infrastrukture za provedbu zaštite intelektualnog vlasništva, prilagođene europskim standardima. U tu su infrastrukturu, uz Zavod, tako uključene i Hrvatska akreditacijska agencija, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski mjeriteljski institut u osnivanju te Državni zavod za statistiku.

Svjetski dan zaštite intelektualnog vlasništva obilježila je i hrvatska naftna kompanija INA, a u sklopu te svečanosti inovatoru Damiru Matijanu dodijeljena je tradicionalna Godišnja nagrada za najbolju zagrebačku inovaciju "Eduard Slavoljub Penkala" za napravu za montažu i demontažu ventila na glavi motora s unutarnjim izgaranjem.

Iz Ine ističu kako je na snazi Pravilnik o intelektualnom vlasništvu, kojim se upravlja zaštitom područja od značaja za Inu, a kojim je osigurano i nagrađivanje inovativnog rada. Ujedno, najavljuju i skoru izradu Strategije izgradnje informacijskog sustava za upravljanje znanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙