FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Do kraja tjedna odluka o "Energopetrolu"

SARAJEVO,26. travnja(Hina) - Povjerenstvo za izbor najpovoljnije ponudeza dokapitalizaciju i privatizaciju sarajevske naftne tvrtke"Energopetrol" do kraja ovog tjedna će Vladi Federacije Bosne iHercegovine predložiti najboljeg kandidata, najavio je ravnateljAgencije za privatizaciju FBiH Rešad Žutić.
SARAJEVO,26. travnja(Hina) - Povjerenstvo za izbor najpovoljnije ponude za dokapitalizaciju i privatizaciju sarajevske naftne tvrtke "Energopetrol" do kraja ovog tjedna će Vladi Federacije Bosne i Hercegovine predložiti najboljeg kandidata, najavio je ravnatelj Agencije za privatizaciju FBiH Rešad Žutić.

U izjavi koju je u utorak prenio sarajevski "Dnevni avaz" Žutić je kazao kako su već obavljeni razgovori s predstavnicima INA-e i MOL-a, koji su dali zajedničku ponudu te "Energoinženjeringa" iz Tuzle.

Koparski OMV koji je također dao ponudu tražio je kratkotrajnu odgodu obrazloženja svog prijedloga, no Žutić drži kako će i taj razgovor biti obavljen u narednih dan ili dva.

"Mislim da ćemo, unatoč odgodi sastanka s OMV-om, do četvrtka imati spreman prijedlog za Vladu", kazao je Žutić.

Još je ranije 28. travnja postavljen kao rok za odluku o najpovoljnijoj ponudi.

Vlada bi nakon toga trebala potvrditi konačni izbor partnera i započeti pregovore koji bi trebali biti okončani do 20. svibnja.

Do 15. travnja, kada je istekao rok za primanje ponuda za dokapitalizaciju "Energopetrola", unatoč zanimanju velikog broja naftnih tvrtki, dostavljene su samo tri ponude.

Svi zaiteresirani ponudili su približno isti iznos novca za saniranje nagomilanih dugova "Energopetrola" te iskazali zanimanje za kupnju većinskog državnog vlasničkog udjela u ovom poduzeću.

Ponuda INA-e i MOL-a sadržavala je, međutim, uvjerljivo najveći iznos namijenjen budućim ulaganjima u "Energopetrol".

Hrvatska i mađarska naftna tvrtka najavile su spremnost uložiti u razvoj "Energopetrola" u iduće tri godine 150 milijuna konvertibilnih maraka (76,7 milijuna eura), uz zadržavanje svih postojećih radnika.

Energoinženjering za iste je namjene planirao uložiti tek 28 milijuna KM (14,3 milijuna eura), a OMV 33 milijuna KM (16,8 milijuna eura).

OMV je u proteklim danima započeo kampanju u bosanskohercegvačkim medijima čiji je cilj sugerirati kako INA i MOL zapravo kane "oteti" vrijednu imovinu BiH dovesti tu zemlju u ovisnu poziciju kada je u pitanju opskrba naftom.

U OMV-u tvrde kako su namjerno ponudili manje novaca za investicije i iskazali zanimanje za preuzimanje tek dijela benzinskih crpki u vlasništvu "Energopetrola" (25 od 65), jer žele da se ta tvrtka nastavi razvijati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙