FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Rusija i Estonija potpisale su u srijedu u Moskvi dva sporazuma o granicama na kopnu i moru, kojima se određuje i dio istočne granice Europske unije i NATO-a s Ruskom Federacijom, javile su svjetske novinske agencije. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i šef estonske diplomacije Urmas Paet potpisali su sporazum o državnoj granici i sporazum o razgraničenju na moru u Finskom zaljevu i zaljevu Narva, javio je Interfax. U skladu s tim dokumentima, državna granica između Rusije i Estonije ići će uzduž bivše administrativne granice između bivše ruske i estonske sovjetske republike.

TOKIO - Afganistanski ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah u srijedu je izjavio kako siloviti protuamerički prosvjedi potaknuti izvješćem prema kojem su američki istražitelji u logoru Guantanamo oskvrnuli Kuran, ne znače da je opće ozračje u Afganistanu protuameričko, prenijele su novinske agencije. Afganistanski narod shvaća kako postoji objektivna potreba za suradnjom s međunarodnom zajednicom. SAD je tu odigrao najvažniju ulogu i oni to znaju cijeniti", rekao je Abdullah dodavši kako je situacija sada pod kontrolom. Šesnaest je osoba poginulo, a više od stotinu ozlijeđeno prošli tjedan u prosvjedima nakon što je u tjedniku Newsweek objavljeno da su američki istražitelji tijekom ispitivanja zatvorenika u Guantanamu bacili bar jedan primjerak Kurana u zahodsku školjku. Newsweek je u ponedjeljak povukao izvješće.

ZAGREB - U Andižan je u srijedu doputovala skupina stranih diplomata i novinara, a njihov je dolazak organizirala vlada predsjednika Islama Karimova u nastojanju da pokaže kako na istoku zemlje prošli tjedan nije bilo krvavog gušenja prosvjeda, prenose agencije. Trideset šest veleposlanika i drugih diplomata, među kojima predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Gruzije i Pakistana te 30 novinara doputovalo je u Andižan u pratnji zamjenika ministra vanjskih poslova Uzbekistana i petnaestak visokih uzbečkih dužnosnika.

NAMANGAN - Nakon krvavog gušenja pobune u Andižanu na istoku Uzbekistana, nezadovoljstvo stanovništva raste i u susjednoj regiji Namangan, uporištu uzbekistanskih islamista koje vlada smatra odgovornima za prošlotjedne nemire. Vlasti koje nastoje održati pod kontrolom situaciju u Namanganu povećale su broj prepreka i kontrolnih točki na cestama u regiji - kolijevci Islamskog uzbekistanskog pokreta. No, usporedo s pritiskom što ga predsjednik Islam Karimov čini na simpatizere islamista, nezadovoljstvo među stanovništvom raste.

ZAGREB - Dvodnevni pregovori između predstavnika dviju Koreja produljeni su u srijedu za dva dana, no još nema pomaka kada je riječ u pokušaju Južne Koreje da privoli Sjevernu Koreju na povratak višestranim pregovorima o nuklearnom programu te zemlje, izvješćuju agencije. Razgovori predstavnika Sjeverne i Južne Koreje bili su transparentni i iskreni, no unatoč tomu izostao je dogovor, rekao je zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Rhee Bong-Jo. Odluka o nastavku pregovora između predstavnika dviju Koreja nakon desetomjesečnog prekida donijela je nadu južnokorejskim dužnosnicima da će se nastala kriza ipak riješiti, unatoč neprestanom otporu Sjevera tijekom prethodnih sastanaka.

PARIZ - Europska unija je spremna poduzeti daljnje korake kako bi se zaštitila od uvoza kineskog tekstila, izjavio je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso za francuski radio Europe 1. "Već u sljedećih nekoliko tjedana bit će novih mjera ako kineska strana ne zauzme konstruktivno stajalište. Nadam se da će i kineska strana donijeti odlučne mjere, u suprotnom morat ćemo ići još odlučnije", rekao je Barroso. Europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson objavio je u utorak namjeru da će ograničiti na 7,5 posto rast kineskog izvoza prema EU-u majica i svilenog konca. U prvom tromjesečju ove godine, izvoz kineskih tee-shirts majica porastao je za 187 posto, a svilenog konca 56 posto.

PEKING - Kina je optužila Sjedinjene Države i Europsku uniju za poduzimanje "nepoštenih" i "protekcionističkih" akcija protiv brzog rasta njezinog izvoza tekstila. Kineski ministar trgovine Bo Xilai oštro je napao razvijene zemlje da zagovaraju globalne standarde slobodne trgovine u slučajevima kada uživaju apsolutne prednosti, a postavljaju restrikcije kada trgovina ugrožava njihove interese. Po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, kazao je, takvi "dvostruki standardi nisu dopušteni". Sjedinjene Država i EU neopravdano su optužili Kinu zbog ubrzanog rasta njezinog izvoza, stavili restrikcije na njezine proizvode i poduzele "protekcionističke" akcije, rekao je Bo.

GAZA - Izraelski vojnici ubili su u srijedu pripadnika Hamasa na jugu pojasa Gaze blizu granice s Egiptom, što je izazvalo upozorenje te palestinske militantne skupine da bi tromjesečno primirje moglo biti ugroženo. Izraelski vojni izvori objavili su da su vojnici otvorili vatru na napadača koji je na njih zapucao automatskim oružjem i protutenkovskim projektilima. Hamas, najsnažnija islamistička skupina, potvrdila je da je jedan njezin pripadnik ubijen tijekom noćne patrole na jugu Gaze. Hamas je u priopćenju upozorio izraelskog premijera Ariela Sharona "da sigurnost koju uživa ovih dana možda neće dugo trajati ako se nastavi nasilje nad našim ljudima".

ZAGREB - Moskovski sud utvrdio je u srijedu, trećeg dana čitanja presude bivšem direktoru ruske naftne tvrtke Jukos i njegovom bliskom suradniku, da su Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev unaprijed isplanirali i pripremili nezakonito stjecanje 44 posto akcija poljoprivrednog instituta NIIUIF-a. Tri suca moraju pred sudom pročitati još stotine stranica pred sudom, s obzirom na to da su odlučili pročitati cijelo obrazloženje presude - sa svim iskazima svjedoka i dokazima. Jedan od odvjetnika Hodorkovskog, Robert Amsterdam, rekao je da bi čitanje presude moglo trajati danima. "Međutim, čim novinari izgube interes moglo bi se dramatično ubrzati", ustvrdio je.

SARAJEVO - INA i MOL prihvatili su sve uvjete koje je postavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kako bi s ovim tvrtkama sklopila ugovor o dokapitalizaciji i preuzimanju većinskog vlasničkog udjela u Energopetrolu, prenose u srijedu sarajevski dnevni listovi. Sastanak predstavnika hrvatske i mađarske naftne tvrtke s dužnosnicima federalne vlade, predvođenim premijerom Ahmetom Hadžipašićem, održan je u utorak u Sarajevu iza zatvorenih vrata i tom prigodom su dana obećanja o ispunjenju svih preduvjeta za sklapanje ugovora, navodi "Dnevni avaz". List tvrdi da je INA prihvatila izmiriti sve svoje i dugove povezanih društava prema Federaciji BiH.

BEČ - Broj nezaposlenih u Austriji rast će u sljedeće četiri godine čak i ako makroekonomski uvjeti u Austriji i svijetu budu povoljni, konstatirao je Institut za istraživanja u gospodarstvu (Wifo). Wifo polazi od pretpostavke da će broj nezaposlenih porasti s 247 tisuća u 2005. na gotovo 260 tisuća u 2009. Zaposlenost istodobno raste za 0,9 posto godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙