FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Irak žele okrenuti novu stranicu u odnosima

BAGDAD, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Iranski ministar vanjskihposlova Kamal Harazi i irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebariu utorak su na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Bagdaduizrazili želju da se nakon dugogodišnjeg neprijateljstva i rata,između dviju zemalja uspostavi normalizacija odnosa.
BAGDAD, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi i irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari u utorak su na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Bagdadu izrazili želju da se nakon dugogodišnjeg neprijateljstva i rata, između dviju zemalja uspostavi normalizacija odnosa.

"Ne sumnjam da će ovaj posjet otvoriti nove horizonte u suradnji naših dviju zemalja", rekao je Zebari, istaknuvši da je Iran bio "jedna od prvih zemalja koja je priznala novu iračku vladu" nakon izbora 30. siječnja.

Harazijev posjet Iraku prvi je posjet visokog iranskog dužnosnika toj zemlji, otkad je u travnju 2003., srušen režim Sadama Huseina. Svrha posjeta je okrenuti novu stranicu u odnosima dviju zemalja nakon krvavog sukoba koji je trajao od 1980. do 1988.

"Irak nakon Sadama novi je Irak. To je zemlja koja želi miran odnos sa susjedima i daleko je od zemlje sklone ratovima" kakva je bila prije. "Moramo okrenuti novu stranicu i pokrenuti nove odnose na svim područjima, koje će se temeljiti na međusobnom poštivanju", rekao je Zebari.

"Politička poruka ovoga posjeta iznimno je važna - riječ je o prvom posjetu jednog arapskog ili muslimanskog ministra vanjskih poslova zemlji nakon slobodnih demokratskih izbora. To je znak da iranski čelnici poštuju irački narod", zaključio je Zebari, dodavši kako njegova zemlja želi "zaključiti poglavlje koje se odnosi na ratne zarobljenike". Tijekom rata u zatvorima je završilo oko 97.000 iranskih i iračkih vojnika.

"Iran je u potpunosti spreman surađivati s Irakom na svim područjima, od ekonomije do svih drugih područja od zajedničkog interesa", rekao je Harazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙