FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran iskoristio 37 tona urana za proizvodnju plina

TEHERAN, 10. svibnja 2005. (Hina/AP) - Iran je u ponedjeljak objavioda je iskoristio 37 tona urana za proizvodnju plina, što predstavljaprvo priznanje o ostvarenom proizvodnom procesu obogaćivanja uranaprije suspenzije nuklearnih aktivnosti u studenom zbog međunarodnogpritiska.
TEHERAN, 10. svibnja 2005. (Hina/AP) - Iran je u ponedjeljak objavio da je iskoristio 37 tona urana za proizvodnju plina, što predstavlja prvo priznanje o ostvarenom proizvodnom procesu obogaćivanja urana prije suspenzije nuklearnih aktivnosti u studenom zbog međunarodnog pritiska.

Do ovog priznanja koje znači da službeni Teheran može početi odmah s procesom obogaćivanja urana ako se ukine suspenzija došlo je u trenutku kada europski pregovarači pokušavaju postići dogovor kojim će osigurati da iranski nuklearni program ne bude u službi proizvodnje nuklearnog oružja.

Obogaćeni uran je koristan za proizvodnju električne energije, što je dopušteno Ugovorom o ne-širenju nuklearne energije, ali također može biti iskorišten za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran inzistira da je njegov nuklearni program isključivo miroljubive prirode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙