FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putevima malvazije od Istre preko Grčke do Italije

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Početkom idućeg tjedna, 25. svibnjaiz Istre kreće jedriličarska ekspedicija "Malvasia Mediterranea", kojaće do 12. lipnja obići 10-ak mjesta u hrvatskom Jadranu te Grčkoj iItaliji, s ciljem istraživanja porijekla i srodnosti različitih vrstamalvazije, promicanja autohtonih proizvoda, turističke i eno-gastroponude te revaloriziranja mediteranske kulture življenja u Hrvatskoj.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Početkom idućeg tjedna, 25. svibnja iz Istre kreće jedriličarska ekspedicija "Malvasia Mediterranea", koja će do 12. lipnja obići 10-ak mjesta u hrvatskom Jadranu te Grčkoj i Italiji, s ciljem istraživanja porijekla i srodnosti različitih vrsta malvazije, promicanja autohtonih proizvoda, turističke i eno-gastro ponude te revaloriziranja mediteranske kulture življenja u Hrvatskoj.

Program te jedinstvene ekspedicije koja se priprema više od godinu dana, u zagrebačkoj vinoteci "Bornstein" danas je predstavio idejni začetnik toga projekta, istarski vinar i predsjednik Udruge za promicanje mediteranske kulture "Malvasia Mediterranea" Ivica Matošević.

Ekspedicija će, kaže, započeti u Rovinju da bi se zatim preko Splita i Dubrovnika doplovilo do mjesta Monemvasije na jugu Peloponeza u Grčkoj, koje se naziva i "kolijevkom malvazije". Tamo će članovi ekspedicije sudjelovati i na međunarodnom simpoziju "Malvazija kroz stoljeća" od 30. svibnja do 1. lipnja 2005.

Na povratku će ekspedicija posjetiti talijanske luke Bari i Anconu, a putovanje će završiti u Veneciji, čiji su trgovci iz doba renesanse, po riječima Matoševića, najzaslužniji za komercijalizaciju te sorte grožđa i vina koje se od njeg dobiva.

Osim što će na svom putu organizirati razna kulturna i promotivna događanja članovi ekspedicije će na svom putu prikupljati i uzorke različitih vrsta malvazije i analizirati njihovu srodnost i porijeklo, a s međunarodnim partnerima dogovorena je i razmjena genetskog materijala kako bi se provele odgovarajuće laboratorijske analize.

Vrijednost cijelog projekta i troškovi same ekspedicije, procjenjuje Matošević, kreću se oko 600 tisuća kuna, što je većinom prikupljeno od brojnih zainteresiranih sponzora te Turističke zajednice Istarske županije.

Govoreći o malvaziji, kao velikoj grupi od oko 40 sorti grožđa na cijelom Mediteranu, Matošević kaže da se u Hrvatskoj odnosno u Istri i Dubrovniku nalaze dvije sorte, koje ne samo da su među najvitalnijima na Mediteranu nego se vjeruje i da su i najstarije među svim vrstama. Istarska je, kaže, u nešto boljem stanju, jer se stoljećima tradicionalno održava i njeguje, a danas je zasađena na 3.500 hektara u Istri. Dubrovačka je nešto ugroženija, ali njenom će oporavku, kako se nada, pridonijeti nedavno zasađenih novih 20 tisuća loza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙