FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iločki podrumi: novi objekt za proizvodnju cjepova loze

ILOK, 4. svibnja 2005. (Hina) -
ILOK, 4. svibnja 2005. (Hina) -

Iločki podrumi otvorili su danas novi objekt stratifikale za proizvodnju loznog sadnog materijala, u čiju je gradnju uloženo oko milijun kuna, a godišnje će se proizvoditi oko milijun cjepova vinove loze za poznatog kupca.

Novi je objekt otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, tijekom posjeta Iločkim podrumima d.d.

Ministar Čobanković ocijenio je kako je temeljni preduvjet Operativnog programa podizanja trajnih nasada upravo proizvodnja sadnog materijala, poglavito matičnih nasada podloga i plemki standardnog i certificiranog materijala.

Pritom je istaknuo potrebu domaće rasadničarske proizvodnje loznih cjepova u postojećim i novim rasadnicima pri čemu, kako je rekao, značajan naglasak treba dati proizvodnji hrvatskih autohtonih sorata.

Prema riječima direktora Iločkih podruma d.d. Ilok Ivana Juroša, ta će tvrtka u budućnosti više pozornosti usmjeriti upravo prema proizvodnji matičnih nasada podloge i plemke vinove loze.

Istaknuo je kako su Iločki podrumi jedna od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj koja ima zaokruženu proizvodnju u vinogradarstvu i vinarstvu od proizvodnje sadnog materijala do vina.

Iločki podrumi d.d. proizvode godišnje oko 4 milijuna litara vina, a strateški je interes tvrtke povećanje godišnje proizvodnje na 7 milijuna litara kvalitetnih vina.

U vlasništvu Iločkih podruma je oko 250 hektara vinogradarskih površina, a godišnje ta tvrtka preradi i grožđe sa oko 350 hektara u vlasništvu kooperanata tvrtke.

Namjera je Iločkih podruma povećanje proizvodnje vina sorte traminac kao i crnih vina sorti frankovka, crni pinot i cabernet sovignon te ponovno uvođenje sorti zeleni silvanac, sovignon i sivi pinot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙