FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinari traže hitan sastanak sa premijerom i ministrom poljoprivrede

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici vinarskih udruga"Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih imalih vinogradara i vinara, zatražili su danas hitan razgovor spredsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i ministrom poljoprivrede PetromČobankovićem o, kako su rekli, žurnom ukidanju odredbe o 0,00 promilaalkohola u krvi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Predstavnici vinarskih udruga "Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih i malih vinogradara i vinara, zatražili su danas hitan razgovor s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem o, kako su rekli, žurnom ukidanju odredbe o 0,00 promila alkohola u krvi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ne ostvare li do iduće srijede, 27. travnja, susret i dogovor s premijerom i ministrom da se prije glavne turističke sezone ukine sporna odredba, u tim su dvjema udrugama odlučni da u vrlo kratkom roku sazovu Sabor vinara na kojem će, zajedno s cehom ugostitelja i turističkih djelatnika, dogovoriti daljnji plan zajedničkih akcija, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednici udruga Anto Perković i Antun Katunar iznijeli su i podatke o investicijama vinara u sadnju vinograda i izgradnju ili uređenje vinarija za što su se mnogi zadužili kreditima. Ocijenili su da spomenuta važeća odredba o 0,00 promila alkohola u krvi ima katastrofalne posljedice za branšu, ali i za turističku sezonu.

Po podacima vinogradara, vinara i ugostitelja, promet vinom pao je proteklih mjeseci oko 30 posto u odnosu na ranije razdoblje, a sam promet u ugostiteljstvu za oko 40 posto.

U takvim uvjetima, pitaju vinari, ima li smisla nastaviti dalje raditi, treba li saditi nove vinograde ili zaustaviti proizvodnju te za koga proizvoditi odnosno koliko će radnika morati dobiti otkaz zbog financijskih problema u vinarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙