FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinari zbog 'nula promila' drže upitnim otkup grožđa

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici vinarskih udruga"Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih imalih vinogradara i vinara, ocijenili su danas da bi, zbog još uvijekvažećeg propisa o 0,00 promila alkohola u krvi, vinari mogli imativelike zalihe, zbog čega postaje upitan otkup grožđa ovogodišnjeberbe.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici vinarskih udruga "Croatia vino" i "Vino Croaticum", koje okupljaju 95 posto velikih i malih vinogradara i vinara, ocijenili su danas da bi, zbog još uvijek važećeg propisa o 0,00 promila alkohola u krvi, vinari mogli imati velike zalihe, zbog čega postaje upitan otkup grožđa ovogodišnje berbe.

Smatraju da je sada nemoguće procijeniti zalihe koje će biti u vinarijama za berbu, kao i financijsku sposobnost vinara za otkupom očekivanih 50 milijuna kilograma grožđa od oko 15 tisuća individualnih proizvođača.

Nakon današnjeg zajedničkog sastanka čelnika tih dviju udruga, Ceha ugostitelja, Hrvatske udruge hotelijera te Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Hrvatske, predsjednik Croatiavina Anto Perković je još jednom ustvrdio da je zbog primjene odredbe o 'nula promila' "učinjena nepovratna šteta gospodarstvu".

Sastanak s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem o problemu 'nula promila' nije održan, pa će do 1. lipnja predstavnici vinarskih i ugostiteljskih udruga uskladiti prijedloge mogućih daljnjih aktivnosti i mjera, odnosno akcija koje će se poduzeti, kazao je Perković.

Jedna od najtežih mjera, kazao je, svakako će biti nemogućnost otkupa grožđa.

Predsjednici udruga Croatiavino i Vino Croaticum Anto Perković i Antun Katunar, ocjenjuju da je odluka o 'nula promila' politička odluka te da ima katastrofalne posljedice za branšu, ali i za turističku sezonu.

Po podacima vinogradara, vinara i ugostitelja, promet vinom pao je proteklih mjeseci oko 30 posto u odnosu na ranije razdoblje, a sam promet u ugostiteljstvu za oko 40 posto.

U trenutku snažnijih aktivnosti na sadnji novih vinograda diljem Hrvatske, Perković se zapitao treba li uopće saditi nove vinograde u ovakvim uvjetima. Naglasio je da sadnja 100 hektara novih vinograda znači izravno zapošljavanje za 30 ljudi te neizravno za njih još 108.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙