FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. - Dokumenti"

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Nakladnik Hrvatski institut zapovijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje izSlavonskoga Broda objavio je knjigu "Partizanska i komunističkarepresija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. - Dokumenti".
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Nakladnik Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskoga Broda objavio je knjigu "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. - Dokumenti".

"Dokumenti pokazuju da pri provođenju masovnih zločina i ostalih represalija nad poraženim neprijateljem zapovjednu partizansku hijerarhiju ne vodi toliko iracionalni osjećaj osvete, koliko racionalna težnja eliminiranja političkih protivnika u osvajanju vlasti", pišu priređivači u predgovoru knjizi.

Dokumenti pokazuju da je Komunistička partija negirala građanske i političke slobode, privatno vlasništvo, slobodno tržište, te potiskivala tradicionalne vrijednosti poput religije i nacionalne baštine, podsjećaju uvodničari i dodaju kako su svi oni koji to nisu na vrijeme shvatili bili progonjeni politički i sudski. "Komunistički obračun sa stvarnim i pretpostavljenim protivnicima bez razlike, institucionalan ili izvaninstitucionalan, tijekom rata ili u poraću, bio je masovan i nemilosrdan," podsjećaju urednici knjige.

U knjizi "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. - Dokumenti" (334 str.) objavljeno je 110 dokumenata koji se uglavnom nalaze u fondovima i zbirkama Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, državnim arhivima u Karlovcu, Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Građa se među inima odnosi na dokumente OZN-e za Hrvatsku, Javnoga tužiteljstva SRH i CK SKH.

Na kraju knjige objavljeno je imensko i mjesno kazalo.

Knjigu je u ime nakladnika potpisao Mato Artuković, a priredili su je Zdravko Dizdar, Vladimir Geiger, Milan Pojić i glavni urednik Mate Rupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙