FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga o slovensko-hrvatskim odnosima od 1848. do 1918.

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Slovenski Znanstvenoistraživačkiinstitut iz Kopra objavio je knjigu Andreja Rahtena "Savezi irazilaženja: razvoj hrvatsko-slovenskih političkih odnosa uHabsburškoj Monarhiji (1848.-1918.)".
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Slovenski Znanstvenoistraživački institut iz Kopra objavio je knjigu Andreja Rahtena "Savezi i razilaženja: razvoj hrvatsko-slovenskih političkih odnosa u Habsburškoj Monarhiji (1848.-1918.)".

Knjiga se bavi ispitivanjem političkih odnosa između Slovenaca i Hrvata tijekom zajedničkoga života u Habsburškoj Monarhiji.

Rahten je istaknuo položaj Hrvata proizišao iz povijesnih okolnosti u kojem su zbog autonomije i državnopravnih tradicija bili u prednosti pred Slovencima koji su se uz njih vezali nastojeći uvijek zaštiti vlastite interese.

Knjiga progovara i o političkoj ideologiji jugoslavenstva koja je kako tvrdi autor igrala obrambenu ulogu protiv germanstva, talijanstva i mađarstva.

Nasuprot toj ideji stajali su i rani pogledi Stranke prava prema kojima su inzistirali na ujedinjenju sa Slovencima pod hrvatskim imenom i na temelju interpretacije povijesnoga prava.

O knjizi "Zavezništva in delitve: razvoj slovensko-hrvaških političnih odnosov v habsburški monarhiji 1848-1918" govorit će 27. travnja u 11 sati u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu njezin autor Andrej Rahten.

Andrej Rahten je ravnatelj Znanstvenoistraživačkoga instituta u Kopru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙