FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena fotomonografija "Bleiburg Memento"

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Udruga Hrvatskikrižni put i udruga Počasni bleiburški vod iz Austrije objavili sutrojezično izdanje knjige "Bleiburg Memento - fotomonografija".
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik Udruga Hrvatski križni put i udruga Počasni bleiburški vod iz Austrije objavili su trojezično izdanje knjige "Bleiburg Memento - fotomonografija".

U fotomonografiji se na 102 stranice kroz sedam poglavlja riječima i slikom podsjeća na tragediju hrvatskoga naroda iz svibnja i lipnja 1945. Na početnom je mjestu objavljen tekst o bleiburškoj tragediji, dok iza njega slijede fotografije s povlačenja, Bleiburškoga polja, križnih putova, stratišta i sjećanja.

Knjigu je priredio Božo Vukušić, a uredila Bruna Esih. Tekstove je na njemački jezik prevela Monika Lovrić, a na engleski Marijan Bošnjak.

Fotomonografija je danas podijeljena sudionicima trodnevnoga međunarodnog znanstvenostručnog skupa "Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put 1945." koji se održava Hrvatskom saboru.

U uvodu fotomonografije "Bleiburg Memento" navodi se da je "nakon vijesti o jugoslavenskim partizanskim zlodjelima prilikom osvajanja novih teritorija, već u drugoj polovici 1944. otpočeo masovni zbjeg iz istočnih, jugoistočnih i južnih krajeva NDH prema Zagrebu, a ta se masa civila na kraju rata pridružila pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga."

Većinu izbjeglica, kojih je po procjenama bilo oko 200 tisuća vojnika i pola milijuna civila, britanske su vojne vlasti u Austriji izručile Titovim partizanima, navode autori fotomonografije dodajući kako je većina tih izbjeglica, koje su po međunarodnom pravu tražile zaštitu, kasnije likvidirana u masovnim smaknućima i na križnim putovima diljem Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙