FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Federacije BiH u četvrtak o sudbini ponude INA-e i MOL-a

SARAJEVO,11. svibnja(Hina) - Pitanje dokapitalizacije naftne tvrtkeEnergopetrol treba se naći će se na dnevnom redu sjednice VladeFederacije Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za četvrtak.
SARAJEVO,11. svibnja(Hina) - Pitanje dokapitalizacije naftne tvrtke Energopetrol treba se naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za četvrtak.

Ova informacija u sjedištu federalne vlade u Sarajevu u srijedu nije mogla biti konačno potvrđena no takva je najava uslijedila nakon prošlotjedne sjednice, kada je privremeno odgođeno izjašnjavanje o ovom pitanju.

Vlada bi trebala razmatrati izvješće posebnog povjerenstva koje je razmatralo ponude prispjele na raspisani javni natječaj za prodaju većinskog državnog udjela u Energopetrolu i dodatna ulaganja u ovu tvrtku kojoj prijeti stečaj zbog nagomilanih gubitka i kredita koje ne može vratiti.

Povjerenstvo je ranije utvrdilo kako su INA i MOL kroz svoju zajedničku ponudu izložili najbolje uvjete nadmašivši koparsku podružnicu austrijskog OMV-a i Euroinženjering iz Tuzle.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić nakon toga je neočekivano pozvao INA-u i MOL da pokušaju postići dogovor s OMV-om i zajednički preuzmu Energopetrol, obrazloživši to potrebom da se izbjegne monopolska pozicija bilo koje naftne tvrtke.

Takvu ponudu Hadžipašić je očekivao do utorka, no ona nije stigla u Sarajevo niti od jedne od pozvanih tvrtki.

INA i MOL priopćili su kako nisu dobili nikakvo službeno očitovanje federalne vlade te su odlučili pridržavati se onoga što je traženo javnim natječajem.

Sam Hadžipašić je u izjavi koju u srijedu prenosi "Dnevni avaz" pojasnio kako njegov poziv INA-i i MOL-u, odnosno OMV-u, "nije bio obvezujući", odnosno da će vlada imati konačnu riječ o svemu.

Zamjenik premijera i ministar financija Dragan Vrankić izrazio je međutim zabrinutost Hadžipašićevim istupom.

Kako ga citira "Oslobođenje", Vrankić je ocijenio kako je krajnje neuobičajeno tražiti zajedničku ponudu od konkurenata, a to nije sukladno ni utvrđenim procedurama.

"Pravimo bosanski 'bućkuriš' od svega i šaljemo lošu poruku", izjavio je Vrankić istaknuvši kako valja izabrati najpovoljniju ponudu, tim prije što je Energopetrol pred stečajem o čemu gotovo nitko i ne govori.

Hadžipašićevo stajalište ne podupire ni potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović, no iz sasvim drugih razloga.

Komentirajući za banjalučke "Nezavisne novine" mogućnost da INA i MOL zajedno s OMV-om preuzmu Energopetrol, on je kazao kako bi to pogoršalo ionako loš položaj rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Ove tri tvrtke ionako kontroliraju 80 posto uvoz nafte u BiH pa bi njihovo preuzimanje Energopetrola označilo i kraj za brodsku rafineriju, tvrdi Milanović.

Bivši direktor rafinerije i sadašnji predsjednik Grupacije za preradu i distribuciju nafte pri VTK BiH Vukašin Vojnović založio se čak da se zabrani uvoz naftnih derivata u BiH, jer ih se u Bosanskom Brodu može proizvesti dovoljno za cijelu zemlju.

Vojnović je ustvrdio kako brodska rafinerija može proizvoditi gorivo koje bi bilo jeftinije od onog što ga uvoze INA i MOL.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙