FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA i MOL nude najviše novaca za "Energopetrol"

SARAJEVO,15. travnja(Hina) - INA i MOL zajednički su ponudili najvišenovca za investiranje u razvoj sarajevske naftne tvrtke "Energopetrol"u sljedeće tri godine te kupnju svih 67 posto većinskog državnogudjela u ovom poduzeću, kao i potpuno preuzimanje njegovih dosadašnjihdugova.
SARAJEVO,15. travnja(Hina) - INA i MOL zajednički su ponudili najviše novca za investiranje u razvoj sarajevske naftne tvrtke "Energopetrol" u sljedeće tri godine te kupnju svih 67 posto većinskog državnog udjela u ovom poduzeću, kao i potpuno preuzimanje njegovih dosadašnjih dugova.

Nakon otvaranja ponuda za ulaganje i stjecanje vlasništva u "Energopetrolu", obavljenom u petak u Sarajevu, ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Izet Žigić potvrdio je kako su uz zajedničku ponudu INE i MOL-a na vrijeme pristigle još dvije - OMV Adriatic Holdinga iz Kopra te Energoinženjeringa iz Tuzle.

Iako je prethodno poslao ponudu, ljubljanski Petrol od nje je odustao uoči 14. travnja kada je istjecao zadnji rok za prijavu.

Vlada Federacije BiH 2004. godine raspisala je poziv za izražavanje interesa za privatizaciju "Energopetrola" koji je, uz preuzimanje većinskog vlasništva, podrazumijevao i konsolidiranje nagomilanih dugova, nove investicije i zadržavanje postojećeg broja od oko tisuću zaposlenih.

"Energoinvest" na području Federacije ima 65 benzinskih crpki i bilježio je godišnji promet naftnim derivatima veći od 130 tisuća tona.

Iz obimne ponude koju su dostavili INA i MOL proistječe kako su hrvatska i mađarska naftna tvrtka pripravne preuzeti cjelokupni dug "Energopetrola" i za to platiti oko 60 milijuna konvertibilnih maraka (30,6 milijuna eura). Također su planirali u sljedeće tri godine u "Energopetrol" investirati 150 milijuna KM (76,7 milijuna eura) uz istodobno zadržavanje svih 1059 zaposlenih.

Za kupnju 67 posto državnog udjela u "Energopetrolu" pripravni su platiti nešto više od 10 milijuna KM (5,1 milijun eura).

Prema dijelovima ponude koje je objavio ministar Žigić, OMV je za konsolidiranje duga "Energopetrola" spreman uložiti tek 26 milijuna KM (13,2 milijuna eura), a za dodatno investiranje osigurao bi 33 milijuna KM (16,8 milijuna eura).

Nije jasno koliko bi OMV zadržao radnika niti koliko bi vlasničkog udjela u "Energopetrolu" želio preuzeti i koliko bi za to platio.

Tvrtka Euroinženjering iz Tuzle, za koju nije poznato kakve reference ima na naftnom tržištu, ponudila je 63 milijuna KM (32,2 milijuna eura) za konsolidiranje dugova "Energopetrola", 28 milijuna KM (14,3 milijuna eura) za trogodišnje investiranje te 25 milijuna KM (12,7 milijuna eura) za kupnju 67 posto vlasničkog udjela.

Euroinženjering bi bio pripravan preuzeti 760 radnika "Energopetrola" dok bi ostalima ponudio otpremnine.

Kako je najavio ministar Žigić, posebno povjerenstvo razmotrit će prispjele ponude do 25. travnja i nakon toga Vladi Federacije BiH predložiti jednog ponuditelja s kojim bi se potom obavili detaljni pregovori.

Cilj je potpisati odgovarajući ugovor o kupnji "Energopetrola" do 20. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙