FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dizdar: Uručenje odličja Mihailovićevoj kćeri politički potez

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Znanstvenik Hrvatskoga instituta zapovijest Zdravko Dizdar ocijenio je da je uručenje reda Legije zasluge(Legion of merit) kćeri generala Draže Mihailovića, kojim ga je 1948.odlikovao američki predsjednik Harry Truman, američki politički potezkoji se uklapa u njihove geostrateške interese.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Znanstvenik Hrvatskoga instituta za povijest Zdravko Dizdar ocijenio je da je uručenje reda Legije zasluge (Legion of merit) kćeri generala Draže Mihailovića, kojim ga je 1948. odlikovao američki predsjednik Harry Truman, američki politički potez koji se uklapa u njihove geostrateške interese.

"Amerikanci nastoje ojačati svoj položaj u Srbiji i Crnoj Gori, a kako bi podigli svoj rejting u srpskom narodu, poljuljan nakon bombardiranja 1999., iskoristili su taj red, koji su gotovo šest desetljeća čuvali u svojim vitrinama", izjavio je Dizdar, koji se bavi istraživanjem Drugoga svjetskoga rata.

Američko okretanje i podilaženje krajnje desnim snagama u Srbiji smatra pogrješnim, jer ono može samo rasplamsati velikosrpske aspiracije, koje su bile jedan od uzročnika mnogih nevolja na ovim prostorima.

Američki red Legije zasluge uručilo je jučer u Beogradu izaslanstvo američkih ratnih veterana Gordani Mihailović, kćeri četničkoga generala Draže Mihailovića za, kako se navodi, velik doprinos pobjedi saveznika i spašavanje više od 500 američkih zrakoplovaca 1944.

Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, kako danas prenose jedne zagrebačke novine, objasnilo je kako je to američko priznanje "za spašavanje života vojnika i ne postoji neko značenje u njegovoj dodjeli u ovom trenutku".

Dizdar kaže kako je na području Glavnoga štaba Narodnoslobodilačke vojske Hrvatske 1944. spašeno 1936 savezničkih zrakoplova, među kojima više od 200 bombardera, koji su popravljeni nakon prisilna slijetanja, ali da mu nije poznato da je itko za to dobio američko odličje.

Američko odličje vođi Ravnogorskoga pokreta Draži Mihailoviću, koji je u Jugoslaviji nakon Drugoga svjetskog rata osuđen kao ratni zločinac, djelo je jakoga četničkoga lobija koji je u SAD svojedobno predvodio Konstantin Fotić, poslanik Kraljevine Jugoslavije, napominje Dizdar.

Kao rezultat utjecaja tog lobija navodi i to što američka strana nikad nije izručila zapovjednika četničke Dinarske divizije vojvodu Momčila Đujića. Zemaljska komisija za utvrđivanje ratnih zločina Hrvatske njega je nakon rata proglasila ratnim zločincem, podsjeća Dizdar, dodajući kako je Đujić uživao američku mirovinu, iako je na Kosovu kod Knina imao logor u kojem je mučio i ubijao pripadnike NOP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙