FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon 23 godine Velika Britanija dodijelila Viktorijin križ

LONDON, 27. travnja 2005. (Hina/AFP) - Johnson Beharry, 25-godišnjivojnik, dobio je u srijedu za junačko držanje u Iraku Viktorijin križ,najviše britansko vojno odličje, i time postao prvi vojnik koji ga jedobio u posljednje 23 godine.
LONDON, 27. travnja 2005. (Hina/AFP) - Johnson Beharry, 25-godišnji vojnik, dobio je u srijedu za junačko držanje u Iraku Viktorijin križ, najviše britansko vojno odličje, i time postao prvi vojnik koji ga je dobio u posljednje 23 godine.

Mladog vojnika, člana Prvog bataljuna kraljevske pukovnije princeze od Wallesa, odlikovala je kraljica Elizabeta II. u Buckinghamskoj palači jer je, izloživši svoj život, spasio trideset suboraca na jugu Iraka, u svibnju i u lipnju, tijekom dva odvojena incidenta.

Trenutačno samo 14 vojnika posjeduje to odličje.

Dvojica posljednjih kojima je Viktorijin križ dodijeljen 1982. godine, i to posthumno, bila su dvojica vojnika ubijenih u Falklandskom ratu.

Tu prestižnu medalju je, od kada je utemeljena 1856. godine, dobilo 1.355 osoba, uglavnom posthumno. Izrađena je od bronce od dva topa ruske vojske iz Krimskog rata (1845.- 1855.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙