FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: Mesić uručio odličje Valentini Terješkovoj - prvoj ženi kozmonautu

MOSKVA, 8. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićuručio je u nedjelju u Moskvi odličje Kneza Branimira s ogrlicomValentini Terješkovoj, prvoj ženi konzmonatu u povijesti, za njezinezasluge u unapređivanju odnosa između Rusije i Hrvatske kao ipromoviranju RH u Rusiji.
MOSKVA, 8. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je u nedjelju u Moskvi odličje Kneza Branimira s ogrlicom Valentini Terješkovoj, prvoj ženi konzmonatu u povijesti, za njezine zasluge u unapređivanju odnosa između Rusije i Hrvatske kao i promoviranju RH u Rusiji.

Hrvatski predsjednik Mesić doputovao je u nedjelju u Moskvu, gdje će u ponedjeljak biti nazočan svečanoj proslavi 60. godišnjice pobjede nad fašizmom zajedno s još pedesetak svjetskih čelnika.

Terješkova je također odlikovana za doprinos koji je kao čelnica Ruskog centra za međunarodnu znanstvenu i kulturnu suradnju dala u formiranju prvog rusko-hrvatskog društva prijateljstva u Moskvi i uspostavi suradnje s hrvatsko-ruskim društvom prijateljstva u Zagrebu 90-ih godina, odnosno odmah nakon državnog osamostaljenja i međunarodnog priznanja RH.

"Drago mi je što predajom odličja Kneza Branimira odajem priznanje ne samo nekome tko je nedvojbeno zaslužan za unapređivanje odnosa na relaciji Moskva-Zagreb, nego i osobi koja je prije više od četiri desetljeća nepovratno ušla u povijest. Vaše ime i Vaš podvig - let u svemirskom brodu Vostok 6 kojim ste godine 1963. obletjeli zemlju 48 puta, ostat će za sva vremena zapisani u kronici čovjekova iskoraka u svemir", rekao je predsjednik Mesić.

Predsjednik Mesić zahvalio je Terješkovoj na njezinom doprinosu u izgrađivanju rusko-hrvatskih odnosa i prijateljstva i iskoristio prigodu da je pozove u posjet Hrvatskoj gdje će, kako je rekao, biti "drag i rado viđen gost".

Valentina Vladimirovna Terješkova je prva žena koja je vidjela Zemlju iz svemira. S kozmodroma "Bajknour" lansirana je 16. lipnja 1963. u svemirskom brodu Vostok 6 koji je obilazio Zemlju u vremenu od 88,3 minute. Terješkova je tada imala 26 godina i to je bio njezin jedini boravak u svemiru.

Nakon povratka na Zemlju bila je svojevrsna veleposlanica Sovjetskog Saveza, a za svoje je zasluge od Ujedinjenih naroda dobila zlatnu medalju za mir.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ju je najvišim državnim odličjem za njezin pionirski let u svemir prije 40 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙