FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski novinari potpisuju Otvoreno pismo HND-u i hrvatskoj javnosti

SPLIT, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pedesetak splitskih novinarapridružilo se danas svojim potpisima otvorenom pismu, koje je vodstvuHrvatskog novinarskog društva i hrvatskoj javnosti uputila Inicijativanovinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a u povodu reagiranjavodstva novinarskog Društva na haaške optužnice protiv trojicehrvatskih novinara.
SPLIT, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pedesetak splitskih novinara pridružilo se danas svojim potpisima otvorenom pismu, koje je vodstvu Hrvatskog novinarskog društva i hrvatskoj javnosti uputila Inicijativa novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a u povodu reagiranja vodstva novinarskog Društva na haaške optužnice protiv trojice hrvatskih novinara.

Ivicu Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja Haški je sud optužio za nepoštivanje Suda zbog objavljivanja iskaza i identiteta zaštićenih haaških svjedoka u slučaju Blaškić. Potpredsjednik HND-a Zdenko Duka je, komentirajući najnovije haaške optužnice rekao da su trojica optuženih novinara "postupili neprofesionalno i prekršili statut Haaškoga suda".

U Otvorenom pismu vodstvu HND-a i hrvatskoj javnosti kaže se da je reagiranje potpredsjednika HND-a potpuno suprotno temeljnim načelima cehovskog udruženja novinara i slobode medija. Njegovi potpisnici pozivaju vodstvo HND-a da povuče svoju izjavu i postupi po načelima za koje su dobili mandat većine članova Društva, a to je zaštita svih novinara i slobode medija.

"U suprotnom mi dolje potpisani zahtijevamo bezuvjetan odstup vodstva HND-a", kaže se u otvorenom pismu.

U trenutku kad nekim kolegama prijete drakonske višegodišnje zatvorske i novčane kazne bilo je logično očekivati da će im HND pružiti profesionalnu i kolegijalnu potporu. Ne postupivši tako, Hrvatsko novinarsko društvo je "izgubilo legitimitet udruge koja brani novinarsku profesiju i svrstalo se u političku elitističku skupinu i time novinarsku profesiju podredilo svojim ideološkim opredjeljenjima", kaže se u pismu.

Inicijativa novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a poslala je otvoreno pismo vodstvu HND-a i hrvatskoj javnosti u nedjelju. Za Inicijativu su ga potpisali Diana Rexhepi, Tomislav Držić i Davor Ivanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙