FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema veze između Mihajlovićeve medalje i sadašnje politike SAD-a

WASHINGTON,9. svibnja(Hina) - Ne postoji nikakva veza između uručivanjaameričkog odličja nasljednicima četničkog vođe Draže Mihajlovićadodijeljenog prije više od pola stoljeća za spašavanje američkihpilota i sadašnje američke politike, rekao je u ponedjeljak za Hinudužnosnik američkog State Departmenta.
WASHINGTON,9. svibnja(Hina) - Ne postoji nikakva veza između uručivanja američkog odličja nasljednicima četničkog vođe Draže Mihajlovića dodijeljenog prije više od pola stoljeća za spašavanje američkih pilota i sadašnje američke politike, rekao je u ponedjeljak za Hinu dužnosnik američkog State Departmenta.

Izaslanstvo američkih ratnih veterana uručilo je u ponedjeljak u Beogradu kćerki Draže Mihajlovića, Gordani, Medalju za zasluge kojim je Mihajlovića 1948. posthumno odlikovao tadašnji američki predsjednik Harry Truman.

Uručivanje je izazvalo oštru reakciju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koje je izrazilo žaljenje što su institucije SAD-a to omogućile mada su četnici Draže Mihajloviće odgovorni za brojna zlodjela protiv hrvatskog i drugih naroda i antifašističkih boraca.

Ministarstvo je dodalo i da smatra da se tu radi o činu s "neizbježnim političkim posljedicama", iako se ističe nepolitički karakter uručenja davno dodijeljenog odličja.

Američki State Department zanijekao je bilo kakvu povezanost toga čina sa sadašnjom američkom politikom.

"Ne postoji veza između tekuće američke politike i uručenja medalje dodijeljene prije 57 godina", rekao je Hini u Washingtonu dužnosnik State Departmenta zatraživši da ostane neimenovan.

"Drugim riječima, to nema utjecaja na američku politiku, koja se nije promijenila", dodao je on.

Hrvatska strana odbacuje taj čin tim više što su u ime Mihajlovićevih sljedbenika počinjena brojna zlodjela protiv civilnog stanovništva devedesetih godina u agresiji na Hrvatsku kao i u BiH, tvrdi hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatsko ministarstvo je prigovorilo i što se uručenje medalje podudara s danom obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, naglašavajući da četnički pokret Draže Mihajlovića nije imao ulogu u borbi anti-hitlerovske koalicije.

Dužnosnik State Departmenta je kazao da je odličje priznanje za spašavanje života pripadnika američkih oružanih snaga u Drugom svjetskom ratu i da nema posebnog značenja što je uručeno u ovo vrijeme.

On je naveo da je skupina spašenih američkih zrakoplovaca posjetila Srbiju u rujnu prošle godine i uvidjela da medalja nije uručena, potom utvrdila gdje se nalazi te da su to učinili danas.

Rekao je kako je odličje dodijeljeno za posebne zasluge u spašavanju 500 američkih zrakoplovaca u Drugom svjetskom ratu.

Spašeni američki zrakoplovci su 1944. zračnim mostom izvučeni iz sela Prangani.

Mihajlović je 1946. u Beogradu zbog ratnih zločina osuđen na smrt i pogubljen.

Tijekom proteklog razdoblja američko odlikovanje je bilo pohranjeno u Američkom nacionalnom arhivu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙