FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUO: većina osiguravatelja neosnovano odobravala bonuse

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski ured za osiguranje (HUO)upozorio je danas da su "gotovo sva osiguravajuća društva u Hrvatskojposljednjih godina neosnovano odobravala bonuse kod osiguranja odautomobilske odgovornosti i vlasnicima vozila koji nisu imali pravo nanjega".
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski ured za osiguranje (HUO) upozorio je danas da su "gotovo sva osiguravajuća društva u Hrvatskoj posljednjih godina neosnovano odobravala bonuse kod osiguranja od automobilske odgovornosti i vlasnicima vozila koji nisu imali pravo na njega".

Bonusi su se odobravali i novim vozačima, te onima koji su već skrivili prometnu nesreću, kazali su novinarima predsjednik Upravnog odbora HUO-a Marijan Čurković i direktor HUO-a Ante Lui govoreći o primjeni bonus-malus sustava u osiguranju od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj. Ustvrdili su da bi se ukupni prihod osiguravajućih kuća u Hrvatskoj povećao za osam posto, bez poskupljenja na području automobilske odgovornosti ako bi se svi pridržavali donesenih tarifa za odobravanje bonusa.

Čelni ljudi HUO-a su podsjetili na tijek događaja oko odobravanja bonusa, ne iznoseći imena osiguravatelja. Primjere tih pojedinih osiguravajućih kuća slijedile su i ostale tvrtke kako bi bile konkurentne i kako ne bi izgubile mogućnost bavljenja tom vrstom osiguranja.

HUO smatra da razlozi za to leže u činjenici da su tzv. "veliki osiguranici", odnosno vlasnici leasing poduzeća i onih sa velikim voznim parkom koji prikupljaju ponude za sklapanje osiguranja putem javnih natječaja, kao i pojedini vlasnici osobnih vozila, počeli uvjetovati sklapanje ugovora s dobivanjem određenog bonusa.

Dodaju kako je takvo ponašanje osiguravajućih kuća dovelo do smanjenja priljeva premije, te do gubitaka pojedinih društava u ovoj vrsti osiguranja, ali i smanjenja priljeva sredstava u državni proračun, budući da vlasnik vozila plaća porez od 15 posto na premiju osiguranja od automobilske odgovornosti.

Direkcija za nadzor osiguravajućih društava, koristeći se podacima informacijskog sustava HUO-a, provela je, kažu u HUO, opsežni nadzor ispravnosti izdanih polica u svim osiguravajućim kućama. Direkcija je uočila propuste i u prvom tromjesečju ove godine uputila dopis društvima za osiguranje sa najavom oštrih mjera koje će poduzeti u svim slučajevima nepoštivanja zajedničkih uvjeta za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, te temeljnog premijskog sustava za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Lui je ustvrdio da kazne mogu biti zabrana rada na određeno ili neodređeno vrijeme, oduzimanje licence predsjednicima ili članovima uprava tvrtki, novčane sankcije.

Stav HUO-a je da se zakoni moraju poštivati i da rigoroznim mjerama treba stati na kraj "neredu u tom području osiguranja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙