FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO: Poziv za utvrđivanje inozemnog staža

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinskoosiguranje (HZMO) poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a usljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava namirovinu iz hrvatskog osiguranja, da se jave područnim službama HZMO-aprema mjestu prebivališta i podnesu zahtjeve za utvrđivanje stažaosiguranja koji su navršili u inozemstvu.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da se jave područnim službama HZMO-a prema mjestu prebivališta i podnesu zahtjeve za utvrđivanje staža osiguranja koji su navršili u inozemstvu.

Ugovori o socijalnom osiguranju koje je Hrvatska zaključila propisuju načelo zbrajanja staža osiguranja navršenoga u državama ugovornicama radi ostvarivanja i očuvanja prava iz mirovinskog osiguranja.

Pri rješavanju zahtjeva za priznanje prava na mirovinu primjenom ugovora o socijalnom osiguranju, razdoblja osiguranja navršena u inozemstvu moraju biti potvrđena od nositelja mirovinskog osiguranja države ugovornice, kako bi ih HZMO mogao pribrojiti hrvatskim razdobljima osiguranja radi ispunjenja uvjeta staža osiguranja propisanih za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Inozemni nositelj osiguranja potvrđuje svoja razdoblja na ugovorenoj tiskanici. U primjeni ugovora često se javlja problem dugotrajnosti postupka utvrđivanja staža osiguranja, što za sobom povlači i dugotrajnost postupka rješavanja o pravu na hrvatsku mirovinu.

Kako bi se osiguranicima koji imaju staž osiguranja navršen u državama s kojima Hrvatska ima ugovor o socijalnom osiguranju, a uvjete za starosnu mirovinu ispunjavaju tek u bližoj ili daljnjoj budućnosti, pomoglo u ostvarivanju njihovih prava i izbjegla dugotrajnosti postupka HZMO poziva sve osobe koje su radile u inozemstvu da pravodobno podnesu zahtjeve za utvrđivanje inozemnog staža osiguranja.

Posebno poziva osobe koje su radile u državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije da pravodobno podnesu zahtjev za utvrđivanje staža, jer razdoblja zaposlenja dok su radili u Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini ili Srbiji i Crnoj Gori koja su upisana u radnoj knjižici moraju obavezno biti potvrđena od nositelja mirovinskog osiguranja te države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙