FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oko 10.000 uplatnica za doprinose s pogrešnim iznosima

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo financija potvrdilo jedanas da je oko 10.000 obveznika doprinosa zaprimilo naloge za uplatus pogrešnim iznosima, pri čemu, kako ističu, nije riječ samo opogrešnom iznosu duga već i ispravku iznosa preplate koji je naknadnoispravljen.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo financija potvrdilo je danas da je oko 10.000 obveznika doprinosa zaprimilo naloge za uplatu s pogrešnim iznosima, pri čemu, kako ističu, nije riječ samo o pogrešnom iznosu duga već i ispravku iznosa preplate koji je naknadno ispravljen.

Sustav doprinosa za obvezna osiguranja počiva na načelu da se doprinosi plaćaju za određeno razdoblje u osiguranju (staž osiguranja) sve povezane institucije (HZMO i HZZO te Porezna uprava i REGOS) i nadalje nastavljaju s razmjenom i usklađivanjem podataka pa će tako Porezna uprava od HZMO-a i HZZO-a, a REGOS od Porezne uprave i nadalje zaprimati i podatke o promjenama koje se odnose na razdoblje do 31. prosinca 2004, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Riječ je o slučajevima naknadnih promjena u svojstvu osiguranja (naknadna odjava ili prijava, naknadno utvrđeno pravo na bolovanje i mirovanje obveze doprinosa i sl.) što znači da će i nadalje biti slučajeva naknadnih utvrđivanja i umanjenja obveza i objašnjenja osiguraniku o njegovim obvezama, pojašnjavaju iz Ministarstva financija.

Ministarstvo moli za uvažavanje tih činjenica oko usklađenja podataka te se ispričava ako je došlo do propusta. Procjenjuju da će se broj mogućih pogrešaka postupno smanjivati.

Pojašnjavaju i da je Središnji registar osiguranika (REGOS) dužan Poreznoj upravi dostaviti podatke o iznosu saldu doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup) na razini pojedinog obveznika. Riječ je o provedbi izmjena Zakona o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja koji se primjenjuje od 1. siječnja ove godine.

Saldo sadrži iznos duga odnosno preplate na dan 1. siječnja 2005., i to glavnicu duga odvojenu od iznosa zateznih kamata koje su obračunate, a nisu naplaćene do 31. prosinca 2004., za svaku godinu na koju se glavnica i kamate odnose.

REGOS je, kako se navodi, Poreznoj upravi dostavio podatke o saldima i ti su iznosi uračunati prilikom redovitog mjesečnog obračuna obveze za uplatu za ožujak ove godine, a koji dospijeva na naplatu 15. travnja 2005.

Uz naloge za uplatu svakom dužniku dostavljena je i pisana obavijest o tome te uputa da se za svaku dodatnu informaciju glede povijesti nastanka duga obrate neposredno REGOS-u.

No, u međuvremenu je REGOS dostavio ispravke odnosno promjene u vezi sa iznosima salda, koji su 9. travnja 2005. i knjigovodstveno provedeni u Poreznoj upravi.

Uoči toga, 7. travnja službenicima Porezne uprave dana je dodatna obavijest da za povijest nastanka salda koji je preuzet u nominalnom iznosu (dokumentacija o nastanku je ostala u REGOS-u) mjerodavan upravo REGOS i to kako za tumačenje tako i za mogući ispravak dostavljenoga iznosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙